L'ajuntament de Figueres ha iniciat les obres d'instal·lació d'una caldera de biomassa a l'escola Anicet de Pagès, al barri de la Marca de l'Ham. Aquesta nova caldera de biomassa permetrà substituir les dues calderes velles de gasoil.

Les obres consisteixen en la construcció d'una sala de calderes rectangular d'unes dimensions de 3,6 x 5,4 metres que allotjarà la caldera, un dipòsit d'inèrcia i la sitja per a l'estella. També comprenen la construcció del sistema de xarxa de calor i abastament de serveis i la connexió als edificis de l'escola.

S'aprofitarà el canvi de caldera per substituir els radiadors elèctrics dels mòduls prefabricats i se n'instal·laran uns de nous connectats a la caldera de biomassa. També s'aprofitarà per a calefactar l'espai de reunions del professorat amb una derivació de la xarxa de distribució de calor i la instal·lació de radiadors. S'instal·larà un sistema de monitorització i telegestió de la caldera amb sondes de temperatura exterior i interior que permetran adequar el funcionament de la caldera a les necessitats tèrmiques de cada moment.

La caldera tindrà una potència de 150 kWt que permetrà abastir la calefacció i aigua calenta als tres edificis de l'escola. L'aigua calenta s'acumularà en un dipòsit d'inèrcia de 4.000 litres. Es calcula que el consum anual de biomassa serà de 41 tones. L'estella utilitzada serà de gestió forestal sostenible i de proximitat.

El cost d'inversió ascendeix a 153.670 euros. La Diputació de Girona hi ha aportat una subvenció de 58.709,39 euros i la resta, 94.960,61, han anat a càrrec de l'Ajuntament de Figueres. Les obres tindran una durada de 3 mesos.

Aquesta és la cinquena caldera de biomassa que s'instal·la en equipaments municipals i que s'afegeix a les que ja funcionen a l'escola Pous i Pagès, escola Joaquim Cusí, llar d'Infants els Pins i escola Salvador Dalí.