La Unió Excursionista Llançanenca ha decidit deixar d'organitzar les tres marxes llargues anuals -Mitja Marató de l'Albera, la Marxa de la Mar d'Amunt i la de resistència del cap de Creus- perquè des de fa vuit mesos estan en un local sense llum, no disposen de cap altre espai adequat i responsabilitzen l'Ajuntament. L'alcalde, Francesc Guisset, per la seva banda, assegura que els han garantit que tindran un lloc, «que no els deixarem penjats perquè som els primers interessats que les curses es facin».

El govern (PSC, Junts) de Llançà i la Unió Excursionista Llançanenca no s'acaben d'entendre i el motiu de la dispusta és el local que fins ara ocupava l'entitat, en un edifici de titularitat municipal. Des de fa vuit mesos, per un problema tècnic, no hi ha llum i, a més, l'Ajuntament està valorant que es comparteixi l'espai amb el SEM.

El mes de gener la Mitja Marató de l'Albera es va celebrar, quan estaven a punt de suspendre-la, diu l'entitat, després que l'Ajuntament els facilités un generador elèctric. Però amb aquestes condicions i sense cap local segur asseguren que no poden continuar. Per això l'entitat ha anunciat públicament que «els obstacles i la manca de suport que darrerament troba aquesta organització per part de l'Ajuntament de Llançà ens han obligat a prendre la decisió de suspendre definitivament aquesta marxa -la 24 hores del cap de Creus- i a presentar, el pròxim mes d'abril, la dimissió en bloc de l'actual junta directiva, un cop s'acabi l'organització de la 16a edició». La propera marxa a l'abril seria la darrera.

El president, Josep Burgueño, amb qui ha parlat Diari de Girona, ha explicat que va presentar dissabte la dimissió. Assegura que des de l'entitat sense ànim de lucre necessiten un local per la logística imprescindible per a les curses, que són tres: la Mitja Marató de l'Albera al gener, la de 24 hores del cap de Creus per Setmana Santa i la Marxa de la Mar d'Amunt a l'estiu. La primera ha complert deu anys i les altres dues, setze.

La Unió Excursionista ja ha anunciat que desapareixeran però el president deixa la porta oberta que puguin continuar si disposen d'un espai.

La del cap de Creus es farà aquesta Setmana Santa per no afectar els corredors.

L'alcalde, Francesc Guisset, té una versió diferent. Deixa clar que se'ls ha assegurat que disposaran de llum al local on estan actualment, l'antic parc de Bombers, i que si finalment no el poden ocupar se'ls facilitarà un altre espai alternatiu.

«Nosaltres els hem donat solucions perquè som els primers interessats que es facin aquestes curses», diu l'alcalde, que està convençut que la situació es pot reconduir.