El santuari de la Mare de Déu del Mont va rebre dilluns una nova campana, la segona d'un campanar on hi ha lloc per a tres campanes. La campana Mont pesa 200 quilos, té un diàmetre de 71 centímetres i la sonoritat és la nota Do. Quan es pica ressona durant un minut llarg. L'ha construït l'empresa Rifer i es pujarà al campanar el mes de setembre durant la festa del santuari.

El 79% és de coure i un 21% d'estany. Està composta de dues fases, la campana i el jou. S'hi poden veure inscripcions. Un fragment de la Cobla a la Verge del Mont de Mossèn Jacint Verdaguer, el nom de dues padrines, l'Elvira i la Catalina, i el nom de tots els patrons del Patronat del santuari del Mont, són les principals.

Millores al santuari

La vicepresidenta del Patronat i voluntària des de fa més de vint anys Paquita Caritg ha explicat que des de fa anys es van fent millores al santuari. Després que s'hagin abordat algunes de les principals per consolidar el santuari es va decidir construir la campana.

El campanar té lloc per a tres campanes. L'actual, més petita, és de 1944. Aquesta més gran serà la segona.La campana ha tingut un cost d'uns 7.000 euros i el jou, 4.700 euros. Aquest darrer element encara s'ha d'acabar de pagar.

L'església i les col·laboracions dels fidels han servit per fer front a les despeses. La campanya continua oberta per acabar d'abonar la totalitat del cost.

Al santuari hi ha sobres on fer un donatiu i si és superior als 20 euros hi ha la possibilitat de demanar la inscripció del nom al jou. El Patronat també disposa d'un compte corrent per fer donatius. La campana va arribar dilluns al santuari. Es podrà veure i tocar a l'església fins al 13 de setembre, quan s'espera la presència del bisbe per beneir-la.

La festa del Santuari és el 8 de setembre però es farà coincidir l'acte en cap de setmana per donar-li més ressó.

L'altra campana toca al migdia el virolai a l'hora de l'Angelus. I toca missa. A partir d'ara s'hi afegirà el so amb Do de la nova campana.

Hostatgeria i església

El santuari de la Mare de Déu del Mont està situat a la serra del Mont, a Albanyà, al capdamunt d'una muntanya. És un paratge idílic.

L'estiu del 1884 Jacint Verdaguer va fer una estada d'un mes i mig al santuari, des d'on va escriure poemes, entre ells fragments de Canigó. El rector custodi és actualment mossèn Jordi Font.

Al santuari hi ha una hostatgeria que està oberta durant tot l'any. Paquita Caritg explica, per exemple, que aquesta setmana tenien dos nois de Terra Santa. «Venen de llocs impensables», diu Caritg. L'hostatgeria té sis habitacions.

Al santuari també hi ha un restaurant i l'església. Ara, durant quinze dies està tancat, però la resta de l'any es pot entrar a l'església. I a partir del 15 de març és l'obertura amb la festa de Sant Bernat Menthon, patró dels excursionistes. S'estrena amb la romeria i aixecada de castells.