Figueres viurà una nova campanya per evitar la desaparició de l'antic cinema, la Sala Edison, del carrer Sant Pau, propietat de l'empresari Antoni Escudero.

Dues entitats promouran de nou el debat i busquen que s'impulsi un projecte realista i viable econòmicament però que alhora permeti preservar i obrir de nou l'edifici catalogat com a Bé Cultura d'Interès Local (BCIL). Va ser dissenyat per l'arquitecte Josep Azemar.

L'Associció Figa de Figueres i l'Associació per la Defensa Cívica del Patrimoni Cultural SOS Monuments van organitzar dissabte un debat a la Cate de Figueres on van tenir lloc tres conferències.

L'objectiu era entendre la situació actual i el possible futur.

El nou govern ha manifestat públicament que s'està en converses amb el propietari per mirar de desencallar el projecte sobre aquest equipament.

L'historiador Jordi Roig va exposar tota l'activitat cultural i associacionista dels anys vuitanta a la sala. L'arquitecte Anna Albó va reflexionar sobre el valor arquitectònic i social i va constatar com s'ha anat degradant l'equipament.

Finalment, la graduada en Història de l'Art, Íngrid Castañé, va narrar la cronologia de les diverses reivindicacions i campanyes que s'han portat a terme des dels anys 80 a les quals han participat diverses associacions.

Les dues associacions van definir les primeres accions per engegar una nova campanya diferent de les anteriors. Segons han informat, la idea és "iniciar un procés de reivindicació ferma i continuada", una "nova campanya a les xarxes socials, als mitjans i al carrer".

El procés vol culminar amb la "creació d'un projecte vàlid, realista i viable a l'àmbit econòmic per a l'edifici, i vol assolir l'objectiu final" de "tornar a obrir les portes de la Sala Edison amb un espai que representi la població empordanesa i que sigui un revulsiu per a la ciutat a tots els nivells".

La Figa és avui un col·lectiu que té el doble objectiu de defensar les festes populars i reivindicar la recuperació dels espais en desús de la ciutat.

L'associació SOS Monuments, nascuda a Catalunya en 1997, és una iniciativa d'un grup d'arquitectes, geògrafs, historiadors i diversos professionals preocupats - com assenyala el seu Manifest Fundacional - per obrir canals de participació de la societat en la democratització i control de la gestió del patrimoni cultural.