L'Ajuntament de Figueres està a l'espera de rebre el projecte definitiu de la sala Edison. Paral·lelament, l'equip de govern i la propietat de l'immoble, l'empresari Antoni Escudero, han mantingut dues reunions per tal de desencallar-lo, ja que està aturat des de fa setze anys. En el transcurs d'aquestes trobades, l'empresari va presentar al govern local l'avantprojecte amb què vol convertir l'immoble del carrer Sant Pau en unes galeries comercials, segons han explicat fonts municipals.

Aquest document hauria patit variacions respecte l'anterior avantprojecte, el qual ha permès «concretar» elements de l'ambiciós projecte que hi vol impulsar la propietat. Tot i aquests canvis, que no s'han concretat, es manté «l'essència» del projecte, que passa per fer-hi un complex comercial amb aparcament soterrat, hotel i restaurants.

El govern ara està pendent que l'empresari els faci arribar el projecte definitiu per valorar-ne la viabilitat i encetar les negociacions. Aquestes mateixes fonts no han concretat si en el document es contempla la protecció dels elements catalogats com a Bé Cultural d'Interès Local (BCIL), que precisament és un dels principals esculls, juntament amb la modificació del POUM.

La transformació de l'edifici, però, no està exempta de polèmica. Amb la represa de les converses, el debat ciutadà torna a aflorar. A principis d'aquesta setmana, dues entitats, l'Associació Figa i SOS Monuments anunciaven una nova campanya per promoure de nou el debat entorn a les antigues sales de cinema, tancades des de fa més de trenta anys amb l'objectiu que s'hi impulsi un projecte «realista» i «viable econòmicament».

L'alcaldessa de Figueres, Agnès Lladó (ERC), ja s'havia mostrat oberta en els darrers mesos a desencallar la reforma de la sala Edison i la represa de les converses és un primer pas. Caldrà veure a on deriven. Cap dels seus predecessors va aconseguir impulsar-ho.

Adquirit el 2004

Des del 2004 l'edifici és propietat d'Escudero, qui des d'aleshores està pendent d'impulsar-hi el projecte. Els tràmits que havia engegat l'Ajuntament els va acabar aturant Urbanisme i van aparèixer els primers moviments contraris a la reforma. Paral·lelament, amb el pas dels anys i la manca de manteniment, l'històric edifici s'ha deteriorat, juntament amb el carrer que ocupa. De fet, en nombroses ocasions s'ha vinculat la rehabilitació de la sala Edison, a la transformació del carrer Sant Pau, i es considera que seria un revulsiu que permetria aturar-ne la degradació.