Més de 350 nens i nenes de l'escola-orfenat New Life d'Uganda tenen dificultats per tenir cobertes les necessitats bàsiques. El centre, a la ciutat ugandesa d'Entebbe, té escassos recursos i pateixen mancances alimentàries, educatives i sanitàries. Des de Figueres, l'agrupació We Love Uganda ha impulsat un projecte solidari per recollir fons per a aquests nens, alguns dels quals han visitat la comarca de gira amb el New Cor Safari, pertanyent a aquesta mateixa escola, en diverses ocasions.

Les iniciatives solidàries de venda de butlletes, la sardinada solidària o el Festival amb escolars de Figueres celebrat al Teatre Jardí han donat els seus fruits i els fons recaptats gràcies a la solidaritat de la comarca s'han començat a invertir en millorar les condicions de vida d'aquests nens.

Després de vuit hores d'avió i una escala per retallar els 8.800 quilòmetres que separen Catalunya i Uganda, el passat 23 de gener dues integrants de l'associació -Sònia Fuentes i Mónica Lucena- van aterrar al país africà amb l'objectiu de pal·liar les necessitats més urgents del centre.

«Ens vam trobar amb unes instal·lacions amb molt mal estat i una situació pitjor del que esperàvem», explica Fuentes. En arribar, al rebost només hi havia farina i mongetes, el seu únic aliment. Per tant, la primera de les actuacions va consistir a omplir-los les reserves alimentàries. Però la llista de les mancances és, desafortunadament, extensament llarga.

Falta de llits

En matèria d'equipaments, els falten lliteres, matalassos i llençols. Segons han explicat des de l'agrupació, la quarantena de nens que viu a l'orfenat dorm en parelles a les lliteres per falta d'equipament i el menjador de l'escola es troba aturat i a mig construir.

A més, els dormitoris de l'internat de l'escola no tenen bany. Allà hi dormen els nens i nenes que no poden tornar a les seves llars per les grans distàncies que les separen del centre. La dutxa i el vàter són a l'exterior en una mena de comuna separada per sexes, relaten des de l'agrupació.

A més de suplir les necessitats alimentàries més immediates, també han invertit en educació, amb la compra de material escolar, i en sanitat, amb medicaments. «El que hem aportat és un granet de sorra», destaca Sònia Fuentes.

Un dels objectius finals del projecte de We Love Uganda és aconseguir que el New Cor Safari pugui tornar de gira a Espanya. «Per a aquests nens la música és una teràpia que els permet oblidar els problemes del dia a dia», expliquen, per això també els han facilitat instruments per a la seva preparació musical.

Un cop superada aquesta primera presa de contacte, l'entitat We Love Uganda es proposa l'objectiu de proporcionar-los unes lliteres «en condicions». A més, volen constituir-se com a associació i la propera activitat benèfica serà una representació teatral solidària per part de l'Elenc Santperenc de l'obra Tic Toc a Llançà, a benefici íntegrament d'aquests nens d'Uganda, en una data encara pendent de concretar.