El govern de Figueres, en majoria absoluta, s'ha quedat sol defensant el pressupost del 2020. El ple de l'Ajuntament de Figueres ha aprovat aquest migdia el pressupost per aquest 2020, de 59.697.501,18 euros únicamen amb els onze vots favorables de l'equip de govern (ERC, PSC, Canviem i Guanyem). Els deu regidors de l'oposició, Junts i Cs, hi han votat en contra després de retreure la despesa de l'àrea d'alcaldia, comunicació, càrrecs eventuals i la rebaixa en àrees com Promoció Econòmica. Els comptes creixen un 2,18% respecte l'any passat (de 58,4 milions) i inclouen 5,7 milions d'euros en inversions (abans de 4,5 milions). L'alcaldessa Agnès Lladó (ERC) ha defensat que es tracta d'un pressupost «realista» i que obre la porta a una gestió «responsable i al servei dels figuerencs».

Respecte les inversions, l'increment és del 27,29% i el pes més important se l'emporta, amb 1,5 milions d'euros, la construcció del nou pavelló esportiu al sector de l'Olivar Gran. De fet, el ple extraordinari d'avui ha aprovat la plurianualitat entre el 2020 i el 2022 per a l'equipament esportiu. També s'inclou l'ampliació del centre Ferran Sunyer, la segona fase de la restauració de la casa natal de Salvador Dalí, enllumenat públic i millores en els equipaments esportius actuals. Aquestes partides ja estaven previstes en els comptes de l'anterior govern, però segons Lladó no es van executar i ara cal recuperar-los.

Els pressupostos no augmenten els impostos, i l'increment d'ingressos es preveu per la venda de la casa Nouvilas, amb un preu de sortida d'1,1 milions d'euros, segons va explicar la regidora d'Hisenda, Maria Gratacós. Tot i que va apuntar que confien que la venda es pugui fer a l'alça. També es preveu l'increment futur de la taxa d'escombraries un com es resolgui el nou servei.

Enganxada amb Junts i Cs

Des de l'oposició, els vuit regidors de Junts per Figueres i els dos de Cs hi han votat en contra. El portaveu dels primers i exalcalde, Jordi Masquef, ha manifestat la dificultat d'aquest vot precisament perquè considera que els pressupostos del quadripartit són «continuistes» amb l'anterior govern del PDeCAT que ell presidia. I és que gran part de les partides no són noves i es recuperen del mandat anterior. Però finalment s'han decantat pel «no» en no incloure cap de les dues propostes fetes pel grup: lectors de matrícules i la la creació de l'oficina Figueres 2030 per a vertebrar el futur model de la ciutat. «Era molt fàcil tenir un gest i cristal·litzar mínimament aquestes partides», ha afegit.

Des de Cs, el regidor Héctor Amelló, ha carregat durament contra el pressupost, que ha titllat de «continuista, però pitjor que el l'anterior mandat», del PdeCAT. «Hi ha despesa supèrflua sense justificar», diu el regidor, perquè segons els seus càlculs la despesa de l'àrea d'alcaldia augmentaria un 154% fruit de la contractació de personal eventual, així com la despesa en comunicació, que creixeria un 200%, «dels 116.000 euros anteriors als 227.000 actuals». Amelló també ha criticat la despesa de cultura, educació, joventut i urbanisme, en considerar-la inferior.

Però l'alcaldessa Agnès Lladó ha matisat que la lectura és esbiaixada perquè s'han "reagrupat partides" i que no es pot comprar un govern en minoria de 5 regidors amb els 11 edils actuals. Lladó ha especificat que el 2016, quan PdeCAT i PSC governaven amb 10 regidors, l'àrea d'alcaldia tenia una despesa d'uns 814.000 euros, i que aquest 2020 és de 750.000. «La diferència és bastant evident, vostè faci el discurs que vulgui perquè les paraules se les emporta el vent», ha reblat en resposta a Amelló. El que hem rebaixat del pressupost es la despesa superflua, hem eliminat el clientelisme i la barra lliure", ha dit.

Així mateix, Msaquef també ha criticat l'augment de personal eventual i les dedicacions exclusives dels regidors així com la reducció en partides d'enllumenat, promoció econòmica i la supressió de barreres arquitectòniques. «El que s'ha de tenir és morro i la terra és plana senyor Casellas», ha etzibat al vicealcalde.

Durant el ple, l'alcaldessa ha avançat que l'Ajuntament ha sortit del Pla d'Estabilitat Pressupostària (PEF) i que permet tenir molta més capacitat financera i de gestió pressupostària.