L'Ajuntament de Figueres aprovarà en el ple de dilluns la proposta de la Comissió del Nomenclàtor per dedicar la plaça central del parc Bosc a l'escriptora Isabel-Clara Simó. També es canviarà el nom a la Casa Empordà pel de l'Escorxador, en referència al primer ús que va tenir l'edifici i que segueix present en la memòria de la ciutat per anomenar l'espai a nivell popular.

L'escriptora Isabel-Clara Simó, nascuda a Alcoi, va exercir la docència a Figueres, a l'institut Ramon Muntaner, on també van néixer els seus fills, i durant anys va ser una de les figures més populars de la literatura catalana. Simó va morir el passat mes de gener als 76 anys víctima de l'ELA.

Durant la seva etapa figuerenca, va col·laborar amb la popular revista Canigó i l'Ajuntament defensa que el gest de dedicar-li aquest espai és un homenatge a la seva trajectòria. L'alcaldessa de Figueres, Agnès Lladó (ERC), ha explicat, a més, que la voluntat del govern és la de «feminitzar» el nomenclàtor muniicpal i que els noms de dona «siguin molt més presents del que són». «Vetllem perquè les noves denominacions de carrers, espais i equipaments públics prioritzin els noms de dones», ha destacat.

Reivindicar els orígens

La Comissió de Nomenclàtor també ha proposat anomenar l'Escorxador a la sala d'exposicions de la Casa Empordà. L'edifici està ubicat a la plaça de l'Escorxador, nom que recorda el primer ús de l'edifici i que segueix essent utilitzat per la majoria d'habitants de la ciutat de Figueres per referir-se a l'edifici de la Casa Empordà.

El primer escorxador d'aquell edifici és obra de Josep Roca i Broc, el 1846. L'objectiu és recuperar el topònim original a la sala d'exposicions. El regidor de Cultura, Alfons Martínez, ha explicat que amb la nova denominació «recuperem el patrimoni a partir d'un equipament enquadrat en el seu moment com arquitectura industrial que es transforma, en part, en cultural».