L'emblemàtica Casa Fages de Figueres, construïda el segle XIX i on va néixer el poeta Carles Fages de Climent, es convertirà en un hotel de luxe de quatre estrelles superior inspirat en l'univers de Salvador Dalí. L'immoble està ubicat al cor de la capital alt-empordanesa, al final de la Rambla i a l'inici del carrer Monturiol, on precisament s'obrirà al públic la casa-natal del pintor figuerenc.

L'edifici, fins ara propietat de la família Sanllehí-Fages i obra de l'arquitecte Josep Roca i Bros, l'ha adquirit el grup francès Fimed Hotels per 2,2 milions d'euros, amb el projecte de reformar-ne l'interior i convertir-lo en un luxós hotel amb decoració modernista i amb reminiscències dalinianes batejat amb el nom d'El Diví, tal com li agradava a Dalí que l'anomenessin.

L'empresari Jean-Marc Fau, promotor i propietari del grup, ha explicat en declaracions a Diari de Girona que l'hotel El Diví tindrà trenta habitacions, una zona de spa, sala de reunions, un restaurant italià i un pati interior amb piscina i bar. A més, a la planta baixa, hi haurà dos locals comercials que es posaran a lloguer. La reforma conservarà l'estructura però es reformarà l'interior, tot i que es preservaran alguns elements del segon pis, on vivia la família Fages, com ara el terra, el sostre, fusteria i mobiliari.

Triangle dalinià

Fau explica que s'han fixat en Figueres perquè la ciutat es troba enmig del triangle dalinià entre Cadaqués i Púbol i que hi ha un moviment important de turistes. «Serà un hotel petit i amb encant» assegura i avança que preveuen obrir-lo l'any 2021. Així mateix, Jean-Marc Fau considera que la ciutat està millorant urbanísticament i que per això han apostat per invertir-hi.

L'hotel de Figueres serà el quart establiment del grup Fimed Hotels a la comarca de l'Alt Empordà. Actualment compten amb el Mas Lazuli a Pau i el Villa Gala a Cadaqués i en tenen un tercer en projecte. La voluntat de l'empresa és crear una petita cadena d'entre cinc i sis hotels boutique, d'ambient íntim i de luxe, a la zona.

La Casa Fages està inclosa en l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic Català. És d'estil neoclàssic i va ser construïda entre els anys 1850-52. Fa deu anys l'Ajuntament de Figueres va intentar comprar-la per traslladar-hi la col·lecció del Museu Empordà.