Figueres va estrenar ahir un itinerari que connecta els punts de la ciutat relacionats amb Salvador Dalí. A través d'una ruta de panots de formigues, els visitants poden arribar fins a punts emblemàtics vinculats a Dalí, com la seva casa natal o el Teatre Museu Dalí. L'objectiu és donar a conèixer més llocs emblemàtics relacionats amb el geni. En total s'han instal·lat 40 panots que guien els visitants des de l'Oficina de Turisme i l'estació de tren cap als espais més emblemàtics.

El projecte ha estat impulsat pels Amics del Museu Dalí i ha estat executat per l'Ajuntament de Figueres. També té el suport de les guies turístiques de Figueres. La tria de les formigues per fer de guies s'ha escollit perquè es tracta d'un dels insectes més presents de la iconografia daliniana.

En total s'han instal·lat 40 panots que guien els visitants des de l'Oficina de Turisme i des de l'estació de tren convencional cap als espais més emblemàtics i al Teatre Museu, guiats per les antenes de les formigues dalinianes.

L'itinerari de Panots-Ruta Dalí té com a finalitat la de difondre la imatge i les activitats museístiques del Teatre Museu Dalí de Figueres i connectar-lo amb la resta de la ciutat.

S'han col·locat diferents tipologies de formigues. El projecte, liderat pel dissenyador Jordi Palmada i l'arquitecta Misse Coll, inclou tres tipus diferents de panots: uns més grans se situen als punts d'inici del recorregut (20 cm) ; uns més petits (14 cm), distribuïts al llarg de la ruta; i uns laterals (formiga trepadora), situats a les parets d'edificis rellevants com la Casa natal.

Les peces estan realitzades en planxa de llautó polit de 2 mm de gruix, perforades amb làser i soldades. Les peces anomenades formigues trepadores tenen de base una planxa d'acer inoxidable en 2 mm de gruix i son plegades. El llautó és pur i polit amb raspall sense cap tractament químic i no necessitarà cap manteniment amb el trepitjar de la gent sinó que les peces s'aniran polint mes.