06 de maig de 2020
06.05.2020
Diari de Girona

Figueres implementa un pla de xoc amb 30 mesures per reactivar l'economia

El consistori preveu que l'impacte de la crisi a la ciutat sigui d'entre 64 i 104 milions d'euros

06.05.2020 | 15:21
El regidor de Promoció econòmica i l'alcadessa de Figueres, en una foto d'arxiu

L'Ajuntament de Figueres ha activat un pla de xoc format per 30 mesures amb l'objectiu de reactivar l'economia de la ciutat. Aquest paquet d'ajudes i accions està dividit en tres fases diferents per tal de recuperar els nivells d'activitat anteriors a l'estat d'alarma.

Segons ha assenyalat el regidor de Promoció Econòmica, Jesús Qurioga, l'impacte econòmic d'aquesta crisi podria ser de 64 milions d'euros en el millor dels casos o de 104 milions en el pitjor dels escenaris.

Davant d'aquesta previsió, el consistori ha anunciat que vol aprofitar la crisi per canviar el model econòmic i potenciar les feines de logística i industrials a canvi de disminuir la "dependència" del turisme.

Els efectes de la crisi sanitària estan afectant a l'economia de tots els municipis, però especialment aquells que depenen del sector turístic, com ara Figueres. És per això que el govern local ha aprovat un pla de xoc amb 30 mesures que serviran per reactivar l'economia de la ciutat.

Algunes de les accions es basen en ajudar als establiments a finançar el sobrecost que els suposa col·locar mesures de seguretat addicionals. El consistori també preveu oferir una targeta moneder per a persones vulnerables. A més, el regidor de Promoció Econòmica, Jesús Quiroga, ha avançat que el seu objectiu és que les associacions de comerç local participin en aquesta acció donant descomptes als usuaris de les targetes. D'aquesta manera, les persones que les tinguin comptaran amb més beneficis si els diners els gasten en comerços locals, a la vegada que el teixit econòmic de la ciutat també augmentarà els seus ingressos.

Aquest compendi de mesures formen part de la primera fase del pla de reactivació econòmica que té en ment el govern local. Es preveu que la segona fase arrencarà a partir de l'estiu, quan ja s'hagi tornat a la normalitat econòmica i els establiments puguin obrir. L'última de les fases, però, és un canvi de model econòmic i compta amb un termini més llarg del 2021 fins al 2023.

Fomentar el sector logístic

Jesús Quiroga ha plantejat la necessitat de reduir la "dependència" que té la ciutat del sector serveis. Segons Quiroga l'anterior crisi econòmica ha de servir per poder millorar la gestió de la que esclatarà ara arran de la pandèmia. Per això el regidor ha apuntat que el municipi vol derivar el seu model econòmic cap al sector logístic i industrial.

Per fer-ho, Quiroga preveu crear "sinèrgies" entre la comarca de la Garrotxa i el Logis de l'Empordà. Després de diverses reunions entre l'Ajuntament de Figueres i el d'Olot, Quiroga creu que hi ha una "oportunitat" per generar llocs de treball de qualitat.

La Garrotxa és una comarca on la indústria agroalimentària té un pes important. Per això, Quiroga creu que l'Alt Empordà necessita "mà d'obra qualificada en el món logístic" per ajudar les indústries garrotxines a distribuir la mercaderia.

Aquest foment del sector anirà acompanyat d'una ampliació de cicles formatius sobre aquest àmbit, que ja s'està acordant amb el Departament d'Educació. Per altra banda, al llarg de la tercera fase s'haurien de fer un conjunt d'inversions al territori que afavoreixin aquestes sinèrgies amb la Garrotxa.

Impacte del 10% del PIB

En paral·lel, el regidor ha detallat que la crisi sanitària pot tenir un impacte econòmic important a la ciutat. En el millor dels casos, Jesús Quiroga creu que la crisi generarà pèrdues de 64 milions d'euros i en el pitjor dels escenaris aquesta xifra podria acostar-se als 104. Això representa una forquilla d'entre el 7 i el 10% del PIB que té Figueres.

Per altra banda, l'alcaldessa de Figueres, Agnès Lladó, ha afegit que la lluita contra la covid-19 ja ha costat més de 600.000 euros a l'Ajuntament. Diners que s'han destinat a pagar material de protecció o a l'habilitació d'un pavelló per a persones sense llar, entre d'altres.

En converses amb l'Acústica

Per altra banda, Agnès Lladó ha afirmat que estan en contacte amb el promotor del Festival Acústica, que s'ha de celebrar a la ciutat altempordanesa a finals d'estiu. Tot i que la incertesa de la situació no permet donar gaires detalls, Lladó ha garantit que mantenen "totes les partides" pressupostàries per tirar-lo endavant. Tot i així, l'alcaldessa ha reconegut que caldrà modificar el model de festival. "Les imatges de l'any passat no es podran repetir", ha lamentat. Tot i així, ha assegurat que "en cap cas" el consistori es planteja la suspensió del festival.

· Consulta tota la informació relacionada amb el coronavirus

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook