L'Alt Empordà és la novena comarca de Catalunya amb menys contagis per coronaviru, segons l'estudi 'Incidència de la covid-19 a l'Alt Empordà per municipis'.

El departament d'innovació i recerca de la Fundació Salut Empordà (FSE) ha fet l'anàlisi amb informació pròpia i amb les xifres oficials de l'Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS) i el Departament de Salut. Segons l'estudi, la comarca és la novena amb menor prevalença de la pandèmia de tot el país. Aquesta conclusió es basa en les dades de tancament del mes d'abril (recollides fins al 7 de maig) segons les quals s'han detectat 503 casos confirmats a la comarca (308 gestionats per la FSE) que representen 365 positius per cada 100.000 habitants.

Pel que fa a l'afectació per sexes, a la comarca hi ha major incidència en la població femenina: 293 dones (58%) i 210 homes (42%). El predomini de dones també est detecta en els casos sospitosos.

El baix nivell de casos a la comarca es tradueix també en una taxa de mortalitat per sota de la mitjana de Catalunya. L'estudi també remarca que s'ha registrat una mortalitat més reduïda a les residències geriàtriques altempordaneses. Segons el mapa de mortalitat per àrees bàsiques de salut facilitat per l'AQuAS a partir de les dades declarades per les funeràries, l'Alt Empordà té una mortalitat un 20% inferior a l'esperada.

Segons informen en un comunicat, les dades de mortalitat als centres de la Fundació indiquen que hi ha un percentatge menor de defuncions aquest 2020 que els tres anys anteriors. El primer quadrimestre d'aquest any s'han produït un 16% menys de morts que en el mateix període del 2019.

Pel que fa a l'anàlisi per municipis, hi ha catorze poblacions sense cap cas. Són Boadella d'Empordà, Cabanelles, Cantallops, Darnius, Espolla, Garrigàs, La Selva de Mar, Pau, Riumors, Sant Mori, Santa Llogaia d'Àlguema, Torroella de Fluvià, Viladamat i Vilamacolum. A més, 49 municipis tenen menys de cinc casos confirmats. Només la ciutat de Figueres supera els 100 casos en una sola localitat (162).

La Fundació remarca que s'han posat a disposició dels municipis i de les àrees bàsiques de salut, a través del Dipsalut, un nombre considerable de testos serològics, la podria influir en les pautes d'actuació i declaracions posteriors de casos de coronavirus.

·