08 de juliol de 2020
08.07.2020
Diari de Girona

Castelló consolida l'única colònia urbana de xoriguer petit de Catalunya

S'han identificat 15 parelles en diversos punts del municipi, entre ells a l'ajuntament i la basílica

07.07.2020 | 23:48
Cries de xoriguer petit.

Castelló d'Empúries ha consolidat l'única colònia urbana de xoriguer petit ( Falco naumanni) a tot Catalunya. El seguiment de la població es duu a terme anualment per identificar els adults, anellar-los i controlar els polls nascuts. Enguany, aquest seguiment ha localitzat el mes de juny 15 parelles repartides en diversos edificis d'aquest municipi, sobretot a l'ajuntament i la basílica de Santa Maria, encara que també es comencen a veure a altres teulades. Concretament, s'han identificat set parelles a l'ajuntament, cinc a la basílica, i tres a altres edificis propers a la basílica. 

Es tracta d'una espècie colonial i migratòria amenaçada, que a Catalunya es deixa veure del febrer a l'octubre, quan es reprodueix.

A la resta de la comarca el xoriguer petit es troba present a la serra de l'Albera (amb cinc colònies), al cap de Creus on l'any 2002 es va començar a reintroduir l'espècie, i al Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà, on va aparèixer el 2006. Pel que fa a la demarcació de Lleida, es troba a diversos indrets de la plana (Segrià, la Noguera, les Garrigues i l'Urgell).

Des de mitjans dels anys 80, quan es va extingir a Catalunya, la Generalitat treballa en un programa de reintroducció de l'espècie.

59 polls alliberats

En el marc d'aquest projecte, enguany s'han alliberat 59 polls de xoriguer petit, 13 dels quals als secans de Lleida i 46 al Parc Natural del Cap de Creus. Precisament, l'Alt Empordà i les Terres de Ponent són les dues àrees que acullen les reintroduccions del programa, perquè ofereixen condicions ideals per al correcte desenvolupament de l'espècie. En total, la població aquest 2020 se situa en un centenar de parelles. La xifra mostra que els últims anys es manté estable, després de la davallada dels anys 2015 i 2016, quan va desaparèixer gairebé la meitat.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook