L'alcaldessa de Figueres, Agnès Lladó, ha afirmat que la situació sanitària a la ciutat està "controlada" i ha situat com a prioritari que els veïns reduir els contactes socials. Lladó ha concretat que dels sis brots detectats a la ciutat quatre s'han produït per contactes familiars mentre que els altres dos responen a l'àmbit laboral. Per aquest motiu, l'alcaldessa ha llançat un missatge adreçat directament als joves: "No els volem criminalitzar però necessitem que compleixin les mesures de protecció". Lladó entén que les restriccions són un "gerro d'aigua freda" però defensa que són necessàries per mantenir els contagis a ratlla. També ha afirmat que seria una decisió "irresponsable" i "descartada" tancar fronteres ara.

Agnès Lladó entén que l'adopció de mesures ha estat un "gerro d'aigua freda" per a la ciutadania i, sobretot, per al comerç i per a l'hostaleria que esperaven l'estiu "amb candeletes" per poder remuntar les pèrdues dels mesos de tancament durant l'estat d'alarma. L'alcaldessa remarca que les restriccions són necessàries ara per frenar la cadena de contagis i evitar que la situació empitjori havent de decretar més endavant mesures més restrictives com podria ser, per exemple, un tancament perimetral.

"Les mesures arriben a temps", ha insistit Lladó que afegeix que el govern de Figueres "no renuncia" a la campanya de reactivació econòmica que tenien dissenyada per a la fi del confinament un cop superat el rebrot actual. Per aconseguir superar la situació "com més aviat millor", l'alcaldessa insisteix que cal complir amb les restriccions adoptades i demana tant als figuerencs com als visitants que compleixen amb la distància social, l'ús de mascareta i la higiene de mans.

A més, l'alcaldessa ha instat els veïns a reduir els contactes socials perquè han detectat que és aquí on es produeixen més contagis. A la ciutat s'han detectat sis brots (tenint en compte que es considera brot quan hi ha un mínim de tres persones del mateix nucli afectades) que afecten unes 90 persones. D'aquests focus, quatre són per contagis en l'àmbit familiar i dos en el laboral. "Sabem que és estiu i que tothom té ganes de fer sopars amb amics, festes d'aniversari o reunions familiars, però hem de demanar que es redueixin", ha afirmat Lladó.

Tancar la frontera seria una decisió "irresponsable"

Segons l'alcaldessa, Figueres s'hi juga poder superar el rebrot amb seguretat i garantint l'equilibri entre la preservació de la salut i l'economia. Lladó ha recordat que és una ciutat de serveis i eminentment turística que vol rebre les visitants "amb els braços oberts" i amb seguretat.

L'alcaldessa considera que seria una decisió "irresponsable" i "desencertada" tancar fronteres ara, una opció que el govern francès va dir que no descartava. De fet, Lladó ha recordat que va ser precisament França qui va pressionar per avançar la reobertura del pas fronterer i sosté que s'entendria que ara adoptessin aquesta mesura que afecta a llibertats individuals.

El vicealcalde i regidor de Seguretat, Pere Casellas, ha explicat que la Guàrdia Urbana ha intensificat els controls sobretot en dos àmbits. El primer, per assegurar que tothom porta la mascareta obligatòria, també a les terrasses de bars i restaurants quan no s'està consumint. Fins ara, han interposat 76 denúncies. El segon àmbit és el de l'oci nocturn, que queda prohibit.

L'alcaldessa ha volgut llançar un missatge adreçat específicament als joves perquè compleixin les restriccions. "No volem criminalitzar la gent jove, tots hem estat joves i tots hem volgut gaudir de l'estiu i sortir de festa, però necessitem que compleixin amb les mesures de protecció perquè són grans transmissors", ha dit Lladó. De fet, segons ha concretat, la franja on hi ha més casos positius és la que va dels 19 als 40 anys.

El segon tinent d'alcalde i regidor de Serveis Socials, Jesús Quiroga, ha demanat als joves que "pensin en els seus pares i en els seus avis" per entendre la "dimensió de la tragèdia" que podria implicar saltar-se les restriccions.