La regió sanitària de Girona suma 84 nous casos de covid-19 confirmats per PCR i en registra 6.405, segons l'últim balanç del Departament de Salut. La xifra total s'eleva a 8.421 (92 més en les últimes 24 hores) si es tenen en compte totes les proves. Tot i aquests nous casos, tant el risc de rebrot com la velocitat de propagació tendeixen a la baixa.

La situació més preocupant a la regió segueix a la capital de l'Alt Empordà, on les autoritats sanitàries adverteixen que el risc de rebrot és ascendent i molt alt. Se situa en 761,37 en el període entre el 23 i el 29 de juliol, quan era de 590,71 en l'interval entre el 16 i el 22 de juliol. La velocitat de propagació és d'1,47, lleugerament per sota de l'1,52 de set dies anteriors, mentre la taxa de confirmats per PCR puja de 243,44 a 275,19.

Són taxes molt elevades, sobretot pel que fa al risc de rebrot, que a Figueres és gairebé 4 vegades superior al català, i 8 cops més alt que la mitjana gironina. Respecte al balanç del departament de 24 hores abans, el nombre casos confirmats a Figueres creix en 29 per situar-se en 508 confirmats per PCR i en 593 amb totes les proves.

L'alcaldessa de Figueres, Agnès Lladó, ha valorat avui a través de les xarxes socials algunes de les dades de Salut, com el descens apreciat en els últims dies en el nombre de contagis. "L'esforç de tots està valent la pena. Mica en mica anem superant la situació a la nostra ciutat. Ara no podem abaixar la guàrdia i cal que continuem essent responsables. De tots depèn deixar enrere aquests moments i que la ciutat torni a estar com sempre", ha dit en un escrit publicat a Twitter.

Com es calcula el risc de rebrot

El risc de rebrot EPG mesura els possibles nous casosdiagnosticables en els propers 14 dies i està relacionat amb l'aparició de nousbrots epidèmics. La EPG és el producte entre la incidència acumulada en elsúltims 14 dies (x casos per 100.000 habitants) i la velocitat de reproducció mitjana dels últims set dies (la famosa R0).

Què és la velocitat de progagació

Fa referència al nombre reproductiu bàsic instantani (Rt) de Covid-19, que indica la mitjana de casos secundaris que cada subjecte contagiat pot arribar a infectar.