El ple de l'Ajuntament de Figueres ha aprovat una moció per la retirada de la medalla d'or de la ciutat al rei emèrit Joan Carles I atorgada el 7 abril de 2004 .

La moció ha estat aprovada amb els vots de Guanyem Figueres, ERC i Canviem Figueres.

El PSC, soci de govern, s'hi va abstenir, i Ciutadans va votar en contra. La Comissió del Nomenclàtor s'espera que iniciÏ els tràmits per la retirada de la distinció i es demanarà al rei emèrit que la retorni. Es considera que no té els mèrits pels quals se li va atorgar.

L'alcaldessa, Agnès Lladó, ha constatat que només dues persones tenen la medalla, el rei emèrit i Salvador Dalí. I que s'atorga per uns mèrits que ara mateix Joan Carles I no compliria.

Els grups que han presentat la moció poca abans que s'anunciï que ha decidit que marxa d'Espanya han posat de manifest que el seu comportament no és exemplar.

Héctor Amelló, de Cs, en canvi, considera que està fora de lloc portar a debat qüestions d'aquest tipus amb els problemes que té actualment la ciutat. "almenys mentre duri la crisi, aparquin l'odi", ha dit.

Des del PSC, Pere Casellas ha insistit que és un tema que divideix. El grup s'ha abstingut i ha defensat que "defensen la figura del cap d'Estat i no la de la persona" i que "el comportament no ha estat exemplar i el que s'espera d'una persona amb la immunitat que tenia", ha assegurat.

Succeint al dictador

La moció recorda que el monarca va ser proclamat succeint el dictador Franco com a cap d'Estat i que, prèviament, havia jurat en dues ocasions els principis fonamentals de la dictadura franquista, "uns juraments que acceptaven la sublevació colpista contra la legítima democràcia".

El document també remarca que cal una "revisió" del "gest superficial" que va atorgar-li la distinció i que reflecteix un "anacrònic vassallatge a l'autoritarisme".

La moció detalla que la Constitució del 1978 "redactada sota l'atenta vigilància d'alguns dirigents del tardofranquisme, va acabar d'institucionalitzar els privilegis actuals de la monarquia". En ella, recorden, es recull que el càrrec és "hereditari i vitalici" i que, per tant, no està subjecte "a les normes més elementals de la democràcia, ni està sotmès a la sobirania popular, principi bàsic de les democràcies modernes".

En aquest sentit, remarca que no es pot fer cap control sobre els diners que "lliuren els ciutadans, mitjançant els Pressupostos Generals de l'Estat Espanyol, al Rei ni a la seva família". La moció recull que Joan Carles I va rebre la medalla el 28 de juny del 1999 aprofitant una visita a la ciutat en motiu del 25è aniversari de la inauguració del Museu Dalí.

"Vint-i-vuit anys després, creiem que cal una revisió d'aquell gest superficial que reflecteix un anacrònic vassallatge a l'autoritarisme i al centralisme espanyol que traeixen la pròpia essència del llegat històric de la ciutat i el seu compromís amb la democràcia", diu la moció.