El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha estimat parcialment un recurs presentat per l'IAEDEN-Salvem l'Empordà en el que impugnaven el control ambiental practicat a la granja els Noguers de Cantallops. La sentència anul·la el control ambiental i condemna a declarar-lo en sentit desfavorable. A més, també anul·la dues resolucions dictades per la Generalitat per part de la Directora General de Qualitat ambiental i pel Secretari de Medi Ambient i Sostenibilitat, segons ha informat l'entitat ecologista en un comunicat.

L'IAEDEN ha celebrat la decisió del TSJC i constata que la sentència "posa en entredit la funció pública del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de control de legalitat i compliment de les condicions mínimes de les granges segons la normativa vigent". L'entitat fa temps que lluita contra l'ampliació de la granja de porcs els Noguers de Cantallops, per passar de 720 a 1.222 caps, i asseguren que incompleix les condicions mínimes de la llicència ambiental atorgada l'any 2008. Amb aquesta sentència, asseguren que l'ampliació no serà viable.

L'entitat ha posat en coneixement de la resolució al Jutjat Contenció de Girona que tramita un altre recurs contenciós en el que se sol·licita que es deixi sense efecte la llicència ambiental de la granja, que es declari la caducitat de la llicència pels incompliments denunciats i que s'ordeni d'immediat el seu tancament i clausura. Asseguren que el projecte d'ampliació se sustentava sobre els controls ambientals de l'empresa Dekra que ara el TSJC ha impugnat.

Per a l'entitat, però, «el més indignant» és que no compleix, diuen, «cap dels condicionants ambientals bàsics de la llicència anteriorment atorgada». Per això, el juliol del 2016, 78 veïns del municipi i la IAEDEN van presentar una denúncia per l'incompliment reiteratiu de les condicions imposades per la llicència ambiental i demanant, conseqüentment, el tancament i la revocació de l'activitat ramadera.

Segons els ecologistes, la prova pericial judicial emesa per un enginyer agrònom evidencia que la bassa de purins addicional «no va ser construïda ni instal·lada», i que la «teòrica» instal·lació de goma flexible adquirida pel titular de la granja i «plegada en un magatzem no pot servir als efectes de computar com a bassa de purins i capacitat mínima d'emmagatzematge de les dejeccions ramaderes».

Segons l'entitat, tant l'empresa de control Dekra Ambio, com el Departament de Ramaderia, l'enginyer agrònom i «la resta que van intervenir en tot el procés», van donar-ho per bo. «Totes aquestes parts van considerar que un paquet amb una lona plegada dins d'un magatzem, era una fossa de purins en funcionament d'una explotació ramadera», evidencia l'IAEDEN, una situació que qualifiquen de «vergonya».