El jutjat d'instrucció número 4 de Figueres va citar ahir a declarar les primeres deu persones dels 196 investigats pel tall de Tsunami Democràtic a l'AP-7 a la Jonquera que es va fer entre l'11 i el 12 de novembre de 2019. En suport als investigats, unes 200 persones es van reunir davant dels jutjats de la capital de l'Alt Empordà.

Tots ells van comparèixer, tot i que es van acollir al seu dret a no declarar. Ho van fer acompanyats per aplaudiments i crits de «no esteu sols» per part dels concentrats que hi havia a la porta dels jutjats. De tota manera, els deu citats d'aquest divendres són tan sols els primers dels prop de dos-cents investigats que hi ha en els atestats policials dels Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Civil per aquesta acció.

El portaveu d'Alerta Solidària, Martí Majoral, ha definit aquesta investigació com un «despropòsit» ja que «tothom té dret a manifestar-se». Majoral també ha lamentat que moltes de les persones que es van mobilitzar ara s'enfrontin a «una causa penal i possiblement a penes de presó». Segons el portaveu del col·lectiu, creu que els atestats policials han intentat posar «tothom al mateix sac» i que busca «extrapolar al màxim la repressió per estendre la por» entre la ciutadania.

Llarga fase d'instrucció

L'elevat nombre d'investigats fa que la fase d'instrucció s'allargui molt. El portaveu d'Alerta Solidària ha avançat que «pel cap baix» durarà un any aquesta primera fase. De moment, aquest divendres han citat deu persones i d'aquí a quinze dies en citaran deu més. «Tot apunta que aquest serà el ritme», ha afegit Majoral.

A la concentració també hi va assistir el vicepresident d'Òmnium Cultural, Marcel Mauri, qui va recordar que ja hi ha «gairebé 3.000 persones perseguides per l'Estat espanyol» en els últims tres anys per «defensar la independència de Catalunya». Mauri ha remarcat que l'entitat seguirà «apostant per l'amnistia» dels presos independentistes i «de totes les persones perseguides».