El Memorial Democràtic ha publicat una una guia per recórrer diversos espais vinculats amb l'exili de la Guerra Civil. Amb el títol Itineraris de la retirada de 1939, el llibret escrit per l'historiador Jordi Gaitx dona a conèixer els espais de memòria vinculats a la retirada de 1939 d'una manera pràctica, senzilla i entenedora.

El marc geogràfic de referència és la part oriental dels Pirineus, a banda i banda de la frontera: una serralada que centenars de milers de republicans van haver de travessar camí de l'exili.

La guia proposa vuit itineraris que permeten descobrir paisatges de memòria i llocs simbòlics silenciats durant bona part del segle XX. També és una eina de suport per visitar el Museu Memorial de l'Exili (MuME) de la Jonquera i la seva exposició permanent. Alhora, proposa una reflexió crítica entorn dels exilis i els desplaçaments forçats de població en el decurs del segle xx i fins a l'actualitat. Aquesta guia, que s'editarà pròximament en llengua francesa, és el número 2 de la col·lecció Guies del Memorial Democràtic i es va presentar ahir al MuME en un acte en el qual va assistir Gaitx i i el director del Memorial, Jordi Font.