Per a gustos, colors. I en el món del vi encara més. Blanc, negre o rosat i amb determinats tocs. Els gustos són molt particulars però sempre ajuda que hi hagi una bona guia que reculli els millors vins. Aquest és el cas de la prestigiosa Guía Peñín. I si fem una aposta clara pels vins de proximitat trobarem que un centenar de vins de la DO Empordà han aconseguit la qualificació «excel·lent» a la Guía Peñín 2021, la qual cosa signfica i demostra la qualitat del vi de les terres gironines. Per segon cop consecutiu, la denominació d'origen empordanesa ha superat els cent vins amb aquesta qualificació (entre 90 i 94 punts). Per quarta vegada, a més, un vi de l'Empordà entra a l'exclusiva llista de vins excepcionals (entre 95 i 100 punts). Els vins excel·lents s'han triplicat en els últims deu anys, passant dels 31 aconseguits el 2012 als 104 de l'edició del 2021. Entre els vins millor valorats, hi ha els monovarietals i els elaborats amb les varietats tradicionals de la denominació: la garnatxa i la carinyena.

En xifres, hi ha quatre vins que han aconseguit 94 punts: dos del celler Perelada -el negre Finca Garbet 2016 i el dolç Perelada Garnatxa de l'Empordà 12 anys Dolç Natural 2006 Solera-; un del celler Espelt -el vi negre Les Elies 2018- i un vi dolç del Celler Gerisena - Somnis de Gerisena Sol i Serena. Tretze vins han rebut una puntuació de 93 punts; 23 vins aconsegueixen 92 punts; 29 assoleixen una nota de 91 punts, i 34 reben una qualificació de 90 punts. De la resta de vins puntuats, la pràctica totalitat reben la qualificació de molt bons. En total, els tastadors de la guia han valorat 226 vins empordanesos, dels quals un 46% han obtingut l'excel·lent.

Els vins negres empordanesos acaparen la majoria d'excel·lents a la guia, amb el 49% del total. Els segueixen els vins blancs, amb un 32,6%; els dolços, amb un 14,4%, mentre que els rosats i escumosos concentren el 2% i el 0,9%, respectivament. Un any més, el celler que aconsegueix més excel·lents és Perelada, amb quinze vins puntuats amb aquesta nota, seguit del celler Cooperatiu Espolla amb deu; Mas Llunes i Vinyes d'Olivardots amb nou; Vinyes dels Aspres amb vuit; Espelt amb set; Mas Oller amb sis; i Gerisena, Martí Fabra i Arché Pagès, amb cinc. La Guía Peñín valora els vins de 26 cellers DO Empordà, 23 dels quals aconsegueixen situar un o més vins a la categoria d'excel·lent, pràcticament els mateixos resultats de l'edició 2020.

Els cellers de la DO han anat millorant en els últims anys els seus vins i apostant per les varietats autòctones. L'esforç de molts cellers s'ha vist recompensat i els ha permès elaborar productes singulars. Els seus vins s'han guanyat prestigi nacional i internacional i les xifres ho avalen: dels dos milions d'ampolles comercialitzades l'any 2006 als sis milions l'any 2019.