Posar al dia Figueres requereix una inversió de 144.336.252 euros. L'alcaldessa, Agnès Lladó, i el vicealcalde, Pere Casellas, van presentar ahir una diagnosi sobre les necessitats de la ciutat en els propers 20 anys.

Es tracta d'inversions a curt, mitjà i llarg termini agrupades en millores en equipaments municipals, dels espais públics, en l'enllumenat, la mobilitat o pavimentació, entre d'altres. L'alcaldessa ha descartat que aquestes necessitats repercuteixin en una pujada d'impostos en els figuerencs.

Les actuacions estan contemplades entre el període 2020 i 2040 i tenen un elevat cost, dels quals 10.821.653 euros corresponen a projectes en execució o aprovats en els pressupostos, com és el cas del Centre Ferran Sunyer o la Casa Natal de Dalí. També hi ha diferències entre barris.

Per l'alcaldessa, Agnès Lladó, l'informe elaborat pels serveis tècnics municipals reflecteix la importància de «posar ordre» a la ciutat i permet conèixer en quin estat es troba actualment. «La diagnosi vol posar llum i taquígrafs a la situació de la ciutat i veure cap a on ens hem de dirigir», ha subratllat. Lladó ha defensat la necessitat d'aquest diagnòstic a l'espera que es desencalli el nou POUM, que data «de fa més de 30 anys» i que està «caduc». Lladó confia que es pugui aprovar inicialment durant l'any vinent.

Mentrestant, l'equip de govern ha planificat les inversions pels propers vint anys en quatre grans àrees: sistemes generals, espai públic, equipaments municipals i serveis. Existeixen diferències per barris, ja que a la perifèria les necessitats de manteniment i inversions són majors que al centre de la ciutat així com en aquelles zones on no s'ha desenvolupat cap Pla de Barris.

S'inclou la millora del sistema viari per completar l'anella de rondes especialment amb el tram de ronda nord entre la carretera de Llançà i l'avinguda Salvador Dalí, la ronda sud i la ronda oest. Es preveu un cost d'11,6 milions d'euros i l'Ajuntament està treballant amb la Diputació per trobar-hi finançament.

També s'inclouen actuacions en infraestructures hidràuliques per millorar el drenatge i el risc d'inundació, la millora del sistema de parcs territorials, actuacions a la porta de ponent i a l'entorn del TAV Figueres-Vilafant i la reurbanització del barri del Culubret fins al Món Millor, amb una inversió de 5,9 milions d'euros. Així mateix, es recull la millora a la zona de l'estació de trens convencionals, amb un cost de 3,2 milions.

Adequació dels carrers

En relació amb l'espai públic, s'estableix la necessitat d'adequar les voreres per fer-les accessibles i adaptar-les a la normativa, amb un cost de 17,2 milions. També un pla d'asfaltat, carrils bici i l'adequació d'espais buits o en desús. A més, es preveuen actuacions en vials definits com a «eixos vertebradors» de la ciutat, com el passeig Nou, la Rambla o l'avinguda Salvador Dalí. Només en aquest darrer es calcula que la seva posada al dia costaria 6,7 milions d'euros, amb la previsió que l'Estat en traspassés la titularitat en el seu estat actual.

Les actuacions en equipaments municipals inclouen la construcció de l'escola Carme Guasch, la segona biblioteca, les deficiències esportives, l'arxiu comarcal, l'adequació a la normativa antiincendis del teatre Jardí així com diverses actuacions en edificis administratius, entre d'altres.

Per últim, també s'ha d'actuar en els serveis de clavegueram i enllumenat públic, així com fer una nova connexió amb la canonada que transporta l'aigua des del pantà de Darnius-Boadella. «S'ha d'actuar també en les coses que no es veuen. Són inversions crucials», destacava Casellas.