Un grup d'artificiers de la Unitat de Bussejadors de Mesures contra Mines (UBMCM) de l'Armada, procedents de Cartagena (Múrcia), han destruit aquest divendres al migdia una mina orinque davant el litoral de Roses. Segons ha explicat el regidor de Seguretat de Roses, Joan Plana, es tractaria d'una bomba d'origen alemany datada entre els anys 30 i 40, que podria pertànyer tant a la Guerra Civil espanyola com a la Segona Guerra Mundial, tot i que els especialistes es decanten més per aquesta segona opció. La detonació s'ha produït quan passaven pocs minuts de la una del migdia després de diverses hores de preparació. El centre de comandament s'ha al Castell de la Trinitat i la meteorologia posava en dubte si avui es podria neutralitzar l'artefacte naval. Finalment, els especialistes han pogut reslitzar les maniobres.

L'artefacte estava situat exactament a peu del castell de la Trinitat, a la zona on hi ha l'antiga depuradora, a uns dos-cents metres davant del far.

La mina la va trobar el responsable del Centre d'Immersió de Roses (CIR) mentre realitzava tasques de manteniment de l'abalisament de la costa a uns vint metres de profunditat.

Immediatament, es va alertar efectius del Grup Especial d'Activitats Subaquàtiques (GEAS) de la Guàrdia Civil amb base en el nucli de l'Estartit, a Torroella de Montgrí, que aquest dimecres van verificar la troballa. Un cop van determinar que molt possiblement es tractava d'una mina d'orinque de més de 100 quilos enterrada a la sorra, van abalisar l'àrea i van deixar una boia senyalitzant el punt exacte de localització.