La Policia Nacional ha detingut un pedòfil a Roses i ha desmantellat un web amb seu a Portugal que venia material d'abusos sexuals infantils. En total, hi ha 12 arrestats, quatre d'ells menors, a Espanya i Portugal. Els pedòfils intercanviaven el material sexual a través de missatgeria instantània.

L'administrador del web -així com els seus servidors- es trobaven a Portugal i va ser detingut per la policia lusitana gràcies a les indicacions dels agents de la Unitat Central de Ciberdelinqüència.

La posterior investigació sobre els usuaris del lloc web comercial va permetre la identificació i detenció de la resta dels pedòfils a Roses, Barcelona, Sabadell, Càceres, Albacete, Cadis, Castelló, Madrid, Màlaga, Múrcia i València. La investigació ha comptat amb el suport i col·laboració d'Europol, Interpol i la Policia de Seguretat Pública de Portugal.

En el cas del detingut a Roses es tracta d'un home de 48 anys que compta amb diversos antecedents policials. Entre aquests hi ha fins i tot abusos sexuals. Durant la investigació, la policia va descobrir que utilitzava una aplicació de mòbil, anomenada KIK, de missatgeria instantània per accedir als continguts pedòfils.

Un cop localitzat i identificat, la Policia Nacional de Figueres va realitzar l'escorcoll al seu domicili i li van comissar el telèfon mòbil i el portàtil. En aquests aparells s'hi va localitzar diversos arxius així com també correus electrònics que van ser investigats. Davant dels fets aquest home va quedar arrestat i, posteriorment, després de prestar declaració davant del jutge, va quedar en llibertat amb càrrecs.

Col·laboració ciutadana

La investigació que ha permès localitzar la web i els pedòfils va començar gràcies a una informació ciutadana rebuda a través del portal www.policia.es/colabora.php, que va posar els agents sobre la pista d'un lloc web de distribució comercial de material pedòfil.

Els policies van procedir a l'anàlisi detallada del web investigat i van aconseguir localitzar el seu administrador, un ciutadà resident a Portugal i que obtenia regularment abundants beneficis econòmics d'aquestes activitats.

Amb la finalitat de rendibilitzar el negoci, i obtenir importants guanys, oferien dues ofertes diferents: una era efectuar un pagament directe a través de monedes virtuals o de plataformes de gestió econòmica en línia, el que permet al visitant evitar la publicitat. La segona consistia a interposar entre la pàgina i les imatges d'abusos sexuals a menors un intermediari publicitari. D'aquesta manera, cada vegada que algú accedia a aquest enllaç, el creador del web il·legal rebia una petita contraprestació.

La Policia Nacional va descobrir el parador de l'administrador de la web i va sol·licitar a través d'Europol la col·laboració dels seus homòlegs i va poder ser detingut, ingressant posteriorment a la presó. La pàgina web estava allotjada en un proveïdor de serveis i, davant el requeriment de les autoritats espanyoles, va ser desmantellada.

Identificació de 12 pedòfils

No obstant això, els investigadors van continuar l'anàlisi de la web i van localitzar un apartat de grups de missatgeria instantània dedicat a material d'abús sexual infantil. D'aquesta manera, van aconseguir identificar la resta de pedòfils a Espanya. Entre ells destaca la detenció d'un individu a Màlaga que era un dels membres més actius en aquests canals investigats i amb més volum de material il·legal compartit, un total de fins a 38 vídeos de nens de molt curta edat sotmesos a greus abusos sexuals.

També crida l'atenció la presència d'un menor d'edat, arrestat a Barcelona, que havia compartit 49 vídeos i nou fotografies de nenes molt petites. Cal destacar la joventut dels detinguts, dels quals quatre eren menors d'edat.