L'Ajuntament de Figueres s'ha compromès a dissenyar un pla d'actuació i establir una estratègia per millorar la seguretat a la ciutat que inclou, entre d'altres mesures, impulsar un model de Guàrdia Urbana de proximitat, reforçar el patrullatge i la presència policial en zones sensibles. El ple va aprovar aquest dilluns per unanimitat de tots els grups una moció de Ciutadans que proposa diverses mesures en seguretat.

El document recull també la instal·lació de lectors de matrícules, desplegar el model de Guàrdia Urbana de proximitat en els propers anys amb la incorporació de nous agents, instal·lar lectors de matrícules, càmeres corporals als caps de torn, pistoles Taser, així com l'augment dels efectius de Mossos d'Esquadra a Figueres i d'agents de la Guàrdia Urbana.

L'equip de govern hi va donar suport, però el regidor de Seguretat, Pere Casellas, va fer diverses puntualitzacions. D'una banda, va recordar l'esforç que representa organitzar policies de barri. «Han de ser equips de dos i necessitem 84 policies, ara n'hi ha 75. Venim d'on venim». Així mateix, el regidor va afegir que la ràtio «ideal» és de 2 persones per cada 1.000 habitants.

Lectors de matrícula

Casellas també va recordarque la instal·lació de lectors de matrícules només serà efectiu quan la Guàrdia Urbana tingui accés les «llistes negres» de vehicles amb ordres pendents d'Interior. Així mateix, Casellas va defensar que el desplegament fos arreu de la ciutat i no per barris.

En relació amb les càmeres corporals, l'equip de govern ja preveia la seva incorporació aquest any, però la pandèmia va aturar el procés, va assegurar Casellas. Properament es reprendrà i la incorporació d'aquestes dispositius que duran els caps de torn és el pas previ per la posterior incorporació de les pistoles Taser.

Precisament, aquest és el punt que va aixecar més discrepàncies i és que des de Guanyem s'hi van mostrar en desacord. «Atempta contra els drets humans», va dir el regidor José Castellón. Tot i això, l'adquisició d'armament ha de validar-se en sessió plenària per la qual cosa van votar a favor de la moció a l'espera d'un posterior ple on es debatrà concretament aquest punt.

Segons les dades que va presentar el govern, durant aquest any s'han interposat 3.760 multes per incomplir l'ordenança de civisme i 5.000 sancions de trànsit.