L'Escala ha tancat la temporda d'estiu amb una baixada d'ocupació mitjana del 16%, unes dades sensiblement millors a les previsions que es feien a l'inici de l'estiu. El descens principal va ser el juliol amb una baixada del 25,5%, mentre a l'agost va ser només del 14,8%. El setembre és el més baix, amb 2,5%. El fet de tenir un alt volum de segones residències consideren que ha ajudat a mantenir el turisme.

L'Ajuntament ha informat que la temporada va començar tard, ja que fins cap a finals de juny no es van obrir les fronteres. Agafant com a referència la generació de residus, un dels indicadors que consideren més fiables per fer un seguiment del volum de població en un moment determinat, la mitjana en el període entre principis de juliol i finals de setembre era un 16,3% inferior al mateix període de l'any passat.

Un dels aspectes al qual s'atribueix aquestes xifres sensiblement millors a la mitjana de la Costa Brava és el fet que l'Escala té un alt volum de segones residències i poca dependència dels grans touroperadors. Això ha afavorit el tipus de turisme de proximitat i familiar que s'ha seguit principalment aquesta temporada, molt especialment el català i, en menor mesura, de l'Estat espanyol (sobretot les comunitats més pròximes, com per exemple Aragó) i França.

El descens de públic estranger ha fet que l'ocupació d'hotels, hostals i pensions hagi estat d'aproximadament un 51% al juliol i d'un 75% a l'agost, però on més s'han notat els efectes de l'anul·lació de reserves ha estat al sector dels càmpings, amb una ocupació mitjana al juliol de només el 29% i a l'agost, del 39%.

El fet que bona part dels visitants d'aquesta temporada estiguessin vinculats a les segones residències i, per tant, ja fossin coneixedors de l'oferta local, s'ha fet notar també en el descens del nombre de persones ateses a les oficines de turisme. S'han atès poc més de 10.000 persones entre juliol i setembre, cosa que representa pràcticament la meitat que es van atendre el mateix període de l'any passat.

Un 40% de Catalunya

El perfil dels usuaris ha estat d'una mitjana d'edat dels 45 als 55 anys, en primer lloc, seguit de la franja de 25 a 44 anys. Un 40%, procedent d'altres punts de Catalunya (un 7% més que l'any passat), un 30% de l'Estat espanyol (una xifra similar al 2019) i un 23% de França (un 10% menys que el 2019).

Les activitats per fer a l'Escala i especialment les activitats d'actiu-natura, cultura i senderisme, han continuat marcant la tendència a l'alça dels darrers anys entre les principals demandes d'informació. Durant aquest estiu s'han programat més d'un centenar d'activitats, seguint en tot moment les indicacions de control establertes als protocols sanitaris per tal d'evitar la propagació de la Covid-19. Activitats culturals, nàutiques, d'esport i bienestar (com el ioga i el pilates) i de descoberta del territori (rutes, senderisme, e-bike...), han estat molt ben acollides.

Abans de començar la temporada es va aprovar un pla de xoc econòmic i social de més d'1,4 milions d'euros per tal de posar les bases per minimitzar al màxim possible els efectes de la Covid-19 (protocols d'usos dels espais públics, agents cívics per controlar les platges, campanyes de promoció, ajudes directes a les empreses i autònoms...)

"En el moment de plena pandèmia, l'Ajuntament no va deixar de treballar per dissenyar polítiques transversals per ser al costat dels empresaris turístics, i en general de tots els escalencs. La feina s'ha recollit en un estiu que ha estat segur a L'Escala, i amb una gran qualitat. Això ha estat la suma de la feina pública però també de la gran implicació i la feina del sector privat, que no va deixar de treballar en cap moment, tothom va tenir clar des del primer moment, que aquelles setmanes s'havia de treballar més que mai per oferir la millor temporada possible als visitants", destaca la regidora de Promoció Econòmica, Turisme i Comerç, Marta Rodeja.

FacebookTwitterWhatsApp

TORNAR AL