El Memorial Democràtic ha instal·lat 11 noves peces Stolpersteine a Figueres en record als figuerencs deportats a camps nazis. La primera peça, dedicada al deportat Vicens Gené, es va col·locar ahir a la plaça de l'Ajuntament en un homenatge a les víctimes, en el qual hi va participar l'alcaldessa de Figueres, Agnès Lladó i la consellera de Justícia, Ester Capella. «Els errors que va generar el feixisme, mai s'hauria de restituir. Cada llamborda és un acte de dignitat, és recuperar la memòria històrica. És una restitució de la dignitat de tots plegats. Tenim l'obligació de recuperar la nostra història per tenir un futur digne», va dir Capella durant l'acte. «La recuperació de la memòria històrica és un acte de justícia per reivindicar la dignitat de totes aquelles persones que han estat silenciades per la força i la repressió», va afegir la batllessa. La resta de llambordes es van col·locar posteriorment.

Les Stolpersteine són peces artístiques urbanes en record de persones que van ser víctimes del nacionalsocialisme que es col·loquen a la vorera davant la darrera residència que va tenir la persona en llibertat. Amb les peces instal·lades ahir, ja hi ha 230 llambordes Stolpersteine arreu del territori català.

Les onze peces instal·ldes ahir a la ciutat de Figueres recorden a: José Allueva, Martí Bosch, Rossend Capellades, Joan Coronas, Valentín Garcia, Tomàs Marmaneu, José Martín, Joaquin Masó, Enric Moner, Vicens Gené i José Santaló. Alguns d'ells van ser alliberats, d'altres van morir en camps de concentració i d'altres van ser assassinats.

L'origen d'aquestes peces es remunta a l'any 1996, quan Gunter Demnig va crear i instal·lar la primera Stolpersteine. Des de llavors, ha col·locat més de 75.000 llambordes a una vintena de països com França, Finlàndia, Lituània o fins i tot Argentina.

Stolpersteine és un terme alemany que vol dir «pedres que ens fan ensopegar».