Palau de Santa Eulàlia, un dels pobles més petits de la demarcació, tornarà a tenir escola rural després que tanqués a la dècada dels anys 70. El Departament d'Educació ha autoritzat la reobertura del centre que entrarà en funcionament el proper curs 2021-2022. La decisió ha estat celebrada per l'alcalde del municipi, Xavier Camps, qui assegura que permetrà una major cohesió del poble i l'arrelament dels joves.

L'escola s'ubicarà a l'edifici nou de l'Ajuntament i les oficines municipals es podran traslladar a l'antiga casa de la vila, recentment reformada. Un cop fet l'anunci, ara s'inicia el procés per a tancar el projecte pedagògic i triar els mestres que el tiraran endavant. Al gener preveu tenir-ho ja tancat perquè de cara a la preinscripció escolar del mes de març.

L'alcalde explica que al municipi actualment hi ha 18 nens i nenes censats en edat lectiva, entre P-3 i 6è, que serien susceptibles d'assistir a la futura escola. Precisament, l'Ajuntament va fer una enquesta al municipi per copsar l'opinió dels veïns però sobretot de les famílies amb infants en edat escolar.

La resposta va ser «molt bona» i la totalitat de les famílies va assegurar que en el supòsit que es reobrís el centre, hi portarien els nens. «Actualment es desplacen a Bàscara o Vilafant», explica.

La iniciativa va sorgir arran d'una experiència de casal d'estiu al municipi. «No n'havíem fet mai cap», explica l'alcalde i l'objectiu inicial era descongestionar els casals d'altres municipis i afavorir la permanència dels veïns al poble.

Hi van participar 30 nens al juliol i 24 a l'agost, tant censats com de segones residències. «Va ser un èxit de cohesió entre els nens i anivell de poble i quan ens vam assabentar que el Departament feia aquesta prova pilot de reobrir escoles rurals ens hi vam apuntar», detalla Xavier Camps.

La decisió d'Educació ha estat ben rebuda al poble, i és que, segons Camps, la possibilitat de reobrir el col·legi és «molt important» per a un poble de les dimensions de Palau de Santa Eulàlia. «Un poble sense escola té tendència a desaparèixer», remarca l'alcalde.

Més empadronaments

La pandèmia, a més, ha fet créixer el padró municipal de Palau de Santa Eulàlia, que ha passat de 97 veïns a 111, segons detalla el batlle. Un augment que també ha beneficiat el nombre de nens i nenes al poble. «Abans de la pandèmia n'hi havia 13, i ara en són 18»., diu l'alcalde.

El conseller d'Educació, Josep Bargalló, va visitar ahir acompanyat de l'alcalde les dependències on s'instal·larà l'escola i va defensar que el municipi compleix els tres requisits necessaris per obrir un nou centre: un mínim d'alumnes -entre 13 i 15-, que l'alumnat estigui sostingut en el temps i que disposi d'un espai adequat.

Bargalló defensa que un dels avantatges de l'obertura d'una nova escola és que s'ha de seleccionar el professorat que hi treballarà i que, per tant, faci una aposta pel projecte educatiu lligat al territori. «Hem de garantir no només la infraestructura, sinó també una comunitat futura educativa convençuda», ha subratllat.

Les virtuts dels grups petits

Així mateix, el conseller ha destacat la importància d'obrir escoles, especialment en nuclis rurals. «Hi ha motius de tot tipus -pedagògics, de país, de territori i de societat- per dir que les escoles petites tenen molt de futur. És per això que ens hem de plantejar tornar a obrir escoles. Tenim la certesa que els grups petits tenen més virtuts que els grups grans», defensa.

L'escola de Palau de Santa Eulàlia és la primera a la demarcació que Educació n'anuncia la reobertura, després que un total de deu municipis ho sol·licités al Departament. Són Campllong , Llambilles, Brunyola, Gombrèn , Maia de Montcal, Palau de Santa Eulàlia, Parlavà, Pontós, Sant Miquel de Campmajor i la Vall de Bianya.