Roses ha posat en marxa el Programa Àncora, una iniciativa impulsada per l'àrea de Benestar del Consell Comarcal de l'Alt Empordà en col·laboració amb l'Ajuntament de Roses i Creu Roja Roses, destinat a la detecció i prevenció de situacions d'aïllament i solitud no volguda entre les persones grans del municipi. Fins al moment, són ja 15 els comerços àncora que s'han adherit a aquest programa comunitari, que té per objectiu fomentar una població sensible i cuidadora que respecti l'autonomia, la dignitat i els drets de les persones grans.

Xarxa de suport

El Programa Àncora es basa en la creació d'una xarxa d'acció comunitària en la qual participen voluntàriament veïns i veïnes, comerciants, entitats i serveis públics presents al municipi. A partir d'un primer estudi on es detecten les persones grans en risc de patir aïllament social, físic o psicològic o risc d'exclusió social, el programa impulsa una xarxa d'intervenció comunitària per potenciar l'envelliment actiu i la qualitat de vida dels veïns i veïnes.

De l'aplicació d'aquest pla se n'encarrega Creu Roja. La responsable de l'Àmbit de Gent Gran, Iluminada Martínez, defensa que la tasca dels comerciants és de detectar possibles casos de clients amb dificultats i fer-los arribar informació dels serveis que disposen.

A banda de Roses aquesta iniciativa es realitza a vuit municipis més de la comarca: Vilajuïga, Sant Climent Sescebes, Espolla, Mollet de Peralada, Masarac, Agullana, Maçanet de Cabrenys i l'Escala, on va néixer.