17 de octubre de 2020
17.10.2020
Diari de Girona

La Guàrdia Urbana de Figueres posa 9.282 denúncies, 465 per no portar la mascareta

El regidor de Seguretat Ciutadana constata que l'incivisme és el principal problema a la ciutat i que hi ha dificultats per cobrar les sancions

16.10.2020 | 23:20
La Guàrdia Urbana de Figueres, en un dels carrers de la ciutat.

La Guàrdia Urbana de Figueres ha interposat 9.282 denúncies per infraccions administratives, incompliments de l'ordenança de civisme i circulació des de principis d'any. L'any passat van ser 7.400. D'aquestes, 465 (un 5%) han estat per no dur mascareta. De gener a setembre, s'han posat 272 denúncies per tinença d'armes i drogues, 58 més per desobediència a agents de l'autoritat i 1.796 per incompliments de l'Estat d'Alarma. Hi ha dificultats per cobrar-les i el principal problema de la ciutat és l'incivisme.

Per incompliments de l'ordenança de civisme i convivència se n'han posat 178 i 30 més per infraccions de l'ordenança de tinença d'animals. També s'han interposat 6.924 denúncies per infraccions de circulació. En l'àmbit penal, el balanç és de 564 denúncies i 110 detinguts, la majoria amb ordres de detenció pendents.

Més de 2.129 denúncies per infraccions administratives entre el gener i el febrer. La majoria, 1.796, per incompliments de l'Estat d'Alarma i, d'aquestes, 465 per no dur la mascareta.

Balanç

En el balanç d'aquests nou mesos, hi ha 208 denúncies més per incomplir l'ordenança civisme i de tinença d'animals, més de la meitat de les quals (92) per consum d'alcohol al carrer.

A més, se n'han interposat 6.294 per incompliments de l'ordenança de circulació i 186 per infraccions detectades en inspeccions en establiments. Des que va començar l'any, s'han fet 110 detencions i 564 denúncies penals.

El regidor de Seguretat, Pere Casellas, assegura que el cobrament de sancions era un dels principals maldecaps del govern municipal. «Fins ara, es posaven les multes però acabaven prescrivint perquè no es tramitaven per, diríem, falta de personal», afirma.

«Hem creat una oficina administrativa de denúncies, s'ha substituït l'anterior TAC que hi havia i s'ha dotat de dos auxiliars administratius més», diu Casellas. Això ha permès que el nombre d'expedients que acaben la tramitació augmenti. En el que portem d'any, se n'han iniciat 274 dels quals 202 han acabat amb multa o embargament. D'aquests, gairebé el 80% (160) són per incompliments de l'ordenança de civisme.

«El que vaig veure és que la policia treballava molt però que, en realitat, no s'acabava la tramitació. M'he preocupat que es pugui fer perquè és la manera que els ciutadans vegin que si no han fet una cosa bé, han de pagar una multa», insisteix

El regidor de Figueres Pere Casellas remarca també que el principal problema de la ciutat és «'incivisme».

En aquest sentit, diu que si es comparen les més de nou mil denúncies d'aquest any interposades amb les 7.400 que es van interposar l'any passat, s'evidencia clarament «l'esforç de la Guàrdia Urbana en relació amb l'incivisme».

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook