El sector oest de Figueres continua patint talls de llum constants. La companyia Endesa admet que el frau elèctric no s'aconsegueix frenar i és el responsable d'aquesta situació d'anormalitat que perjudica els veïns. Tramuntana Televisió mostrava divendres el testimoni d'una veïna que té anotats els talls des del novembre de 2018. 143 en total.

El mes d'octubre, segons la companyia, n'hi ha hagut nou. I des del gener s'han portat a terme cinc controls de frau, segons l'Ajuntament. Al darrere de tot plegat també hi ha el cultiu de marihuana. El 14 d'octubre acabava un operatiu on es van localitzar més de mil plantes.

El 7 de març de 2020 a les 18.58 marxava la llum i no tornava fins a les 20.53. Així de detallades són les dades que la veïna de Figueres té apuntades a la llibreta, segons Tramuntana TV. Són talls de llum de més d'una hora la majoria. Tot i que solen ser cap al tard, a partir de les vuit del vespre, també se'n produeixen a altres hores.

Des de la companyia Endesa han informat que es tracta de la mateixa problemàtia de sempre, que no s'ha pogut erradicar en els darrers anys.

El motiu és «el frau elèctric que causa oscil·lacions a la xarxa». Posen com a exemple que en una de les darreres intervencions contra el frau el dia 8 d'octubre es van trobar una connexió d'una persona que tenia un contracte però una doble escomesa. Doble línia i, per tant, continuava consumint més del que li pertocava.

Persistència en el frau

La companyia desconnecta les connexions il·legals però és conscient que «una vegada marxes es tornen a connectar». Des que es van posar en marxa els operatius i per acabar amb aquesta problemàtica s'han fet millores a la xarxa elèctrica i s'esta més a sobre, remarca la companyia. Si es fon un fusible el canvien ràpidament, per exemple. Això hauria permès reduir el temps dels talls de llum, segons indiquen.

Però són conscients que continuen generant unes molèsties i un greuge als veïns que paguen les factures de llum.

I a més, admeten que molt sovint, quan els operatius antifrau marxen del barri, apareixen noves connexions il·legals.

Fins divendres passat, al barri hi havia hagut nou talls de llum en menys d'un mes.

Des de l'Ajuntament de Figueres es treballa per perseguir el frau i també altres mesures com el bo social, mesures per a l'estalvi energètic o el projecte Connecta't, en col·laboració amb Endesa per reconnectar famílies en situació de frau amb l'objectiu de regularitzar la contractació de subministraments energètics a la zona.

Respecte al frau, les dades facilitades indiquen que s'han fet cinc controls i s'han detectat 36 fraus des de gener fins a 30 de setembre.

Més de mil plantes de marihuana

La darrera intervenció policial va ser del 30 de setembre fins al 15 d'octubre al barri de Sant Joan i del Culubret de Figueres dins els controls de frau i va acabar amb 5 detinguts i fins a 1.072 plantes de marihuana decomissades.

El passat 8 d'octubre, els Mossos van entrar a 4 domicilis del barri de Sant Joan, i en tres hi van trobar cultius de marihuana, en total 742 plantes.

Es van detenir quatre persones, dues el mateix dia de l'operació i les altres el passat 14 d'octubre, després de ser localitzades a Figueres. Les plantacions es consideren el nexe de la problemàtica. Les diferents parts implicades preveuen continuar pressionant per intentar erradicar-ho.