El ple de Figueres ha aprovat el conveni amb el Departament d'Educació per al finançament de les obres de la nova escola Carme Guasch, l'única de la ciutat que continua en barracons. L'acord estableix que l'Ajuntament assumirà la inversió de 5,8 milions d'euros (MEUR) per construir el centre i el Departament li retornarà el 90% del cost en tres anys.

L'aprovació s'ha fet amb l'abstenció d'un dels socis de govern, Guanyem Figueres, que defensa la necessitat de tenir una nova escola però discrepa de la seva ubicació. L'alcaldessa, Agnès Lladó, afirma que calia desencallar aquest projecte tot i que admet que "no és la millor ubicació".

L'equip de govern preveu redactar el projecte executiu durant el segon semestre del 2021 i comptar amb una primera partida d'obres l'any 2022.

El conveni de col·laboració entre les dues administracions preveu que l'Ajuntament avanci els diners i que Educació li retorni els 90% del cost en tres anualitats. Concretament, 1,56 MEUR l'any 2023, 1,82 MEUR l'any 2024 i 1,82 l'any 2025. Uns imports que sumen 5,22 MEUR. Per la seva banda, l'Ajuntament es compromet a preveure en el pressupost de l'exercici que "correspongui" l'import corresponent al 10% de l'import màxim previst per a les obres, que ascendeix a 580.000 euros.

L'acord, però, ha generat controvèrsia, fins i tot, entre el propi equip de govern perquè un dels grups que el conformen, Guanyem Figueres, s'ha abstingut. L'alcaldessa, Agnès Lladó, ha assegurat que era un dia "important" perquè s'ha desencallat un tema que "fa 16 anys que cueja". Ha admès, però, que la seva ubicació -a tocar de les actuals instal—lacions- no era la més adequada.

De fet, Lladó ha dit que s'havia estat estudiant la millor solució però que no hi ha terrenys municipals i ha remarcat que no es podia deixar perdre "aquesta oportunitat". Ho ha dit després que el regidor i portaveu de Guanyem Figueres, Joselín Castellón, anunciés una abstenció en aquest punt. Castellón ha dit que calia fer la nova escola però que no veien bé la ubicació perquè "està molt a prop de l'Amistat i del Cusí". "Molts directors creuen que això pot generar segregació escolar", ha dit.

Crítiques de l'oposició

Qui també s'ha mostrat crític amb l'acord és Junts per Figueres i Cs. El regidor de JxFigueres, Jordi Masquef, ha dit que feien un "sí majúscul" a la construcció de l'escola però un "sí crític a l'instrument". En aquest sentit, ha dit que dubtava que la Generalitat complís "en temps i forma els seus compromisos" i ha criticat que altres ajuntaments "passessin la mà per la cara a Figueres". Lladó li ha respost que això ha passat perquè els ajuntaments en qüestió "tenien la feina feta" amb uns terrenys disponibles. "Per això, Educació mai havia posat a les seves planificacions l'escola", ha afegit. "Venim a desencallar un deute que ens hauria de fer caure la cara de vergonya a tots", ha insistit.

Cs, per la seva banda, ha demanat que el punt quedés sobre la taula fins que s'abordés amb els directors de primària de la ciutat.

1,5 MEUR per a la neteja viària

D'altra banda, el ple ha aprovat una modificació extraordinària de crèdit per dotar una partida d'1,5 MEUR a la compra de maquinària per al servei de neteja viària. En concret, s'han donat de baixa diverses partides que no s'executaran aquest any però que estaran contemplades als comptes de l'any que ve. Entre elles, una d'adequació de vestidors, grades i protecció de la piscina, il·luminació del camp de futbol de la Marca de l'Ham, el pavelló poliesportiu (574.000 euros) el concurs del qual ha quedat desert o el tancament de l'estadi Albert Gurt, entre d'altres.

L'objectiu és renovar la maquinària "obsoleta" com a primer pas amb l'objectiu que el servei de neteja viària es gestioni a través de l'empresa pública Fisersa, una possibilitat que l'Ajuntament està estudiant. La voluntat és que les escombraries i la deixalleria surtin a concessió.

El Tribunal Català de Recursos Contractuals va anul·lar l'adjudicació del servei d'escombraries fa gairebé un any en estimar els recursos de dues de les tres empreses que van recórrer-ho. L'alcaldessa, Agnès Lladó, ha dit que esperen tenir resolt el nou contracte l'any que ve. "Estem més que determinats perquè Figueres ha de ser una ciutat amb més qualitat de vida", ha insistit.

Els grups de Cs i Junts per Figueres han retret a l'equip de govern que no digui "clar" quin model de neteja planteja.