El president de França, Emmanuel Macron, va anunciar ahir en una visita al Centre de Cooperació Policial i Aduanera del Pertús que doblarà les forces de seguretat a la frontera per lluitar contra el terrorisme, el tràfic de drogues i d'éssers humans. A més,va proposar una revisió de l'espai Shengen, segons informava l'Indépendant.

Macron assegurava en un tuit que està disposat a defensar el seu país mobilitzant tots els estaments necessaris. El president considera que «Europa ha d'intensificar la resposta» en la lluita contra el terrorisme i que vincular immigració il·legal i terrorisme no vol dir «barrejar-ho tot».

Macron, en un parlament per als assistents, va manifetar que està previst que el nombre d'agents dels diferents cossos policials passi dels 2.400 actuals a 4.800 a totes les fronteres del país.

A més, va anunciar que arribaran al Pertús quatre unitats mòbils per «lluitar contra el tràfic de drogues i éssers humans que utilitzen els terroristes per entrar al país».

El president francès va fer una visita a la comissaria conjunta espanyola i francesa del Pertús. Allà va passar revista a les forces de seguretat d'ambdós països i li van mostrar tots els mitjans tècnics dels quals disposen, des de drons a eines per verificar la identitat de les persones.

Enfortir els controls

Emmanuel Macron va manifestar que la visita té com a objectiu enfortir els controls davant l'amenaça terrorista i l'increment del flux migratori en aquest primer punt d'entrada al territori nacional. A partir d'avui hi haurà les dues unitats mòbils. També està previst mobilitzar a reservistes de la gendarmeria i la policia nacional i el suport de la policia fronterera del sud de Marsella. Es tractaria d'uns tres-cents efectius més assignats als Pirineus Orientals per temps indefinit.

Les accions terroristes poden ser perpetrades per persones que utilitzen els fluxes migratoris, va dir el mandatari, que és partidari d'« intensificar el control de fronteres en el si de l'espai Schengen», un territori de lliure circulació que Macron aspira a reformular «en profunditat», segons mitjans locals.

El president, però, va descartar que sigui necessari reformar la Constitució per fer front a l'amenaça terrorista, derivada principalment d'un islamisme que Macron ha cridat a combatre frontalment, amb un discurs que li va fer guanyar tota mena de crítiques des dels països d' majoria musulmana, amb Turquia al capdavant.

La visita de Macron es produeix després dels darrers atacs terroristes que ha patit el país.

D'altra banda, a Catalunya, una circular dels Mossos d'Esquadra demana als membres de la policia autonòmica que extremin les mesures de seguretat i la precaució després dels últims atemptats perpetrats a França. Recorda l'estreta relació entre Catalunya i França, ja sigui per la presència de turistes francesos, com per les empreses i interessos de país veí presents a la comunitat catalana. (Més informació a la pàgina 23).