La Generalitat ha acabat les obres d'ampliació del Centre de Fauna dels Aiguamolls de l'Empordàon es rep i atén la fauna salvatge. L'actuació, que ha suposat una inversió de 189.000 euros, suposa la culminació del trasllat a l'entorn de serveis del Cortalet -la seu del Parc- de les antigues instal·lacions de les Closes que ara es podrà recuperar com a espai natural . La Iaeden es va queixar que no s'hagués comptat amb tots els agents que han fet possible que avui estigui obert. Demanen, a més, que es garanteixin els llocs de treball i s'ampliï la plantilla.

El centre del Cortalet disposava ja de les instal·lacions per a l'atenció veterinària dels animals.

La nova construcció on es recuperen els animals ocupa una superfície total de 527 m2, dels quals 335 m2 són gàbies de vol, formades per recintes tancats perimetralment a cel obert. 48 m2 més són coberts amb porxos d'ombra per a la protecció del sol o la pluja les aus. En total, compta amb 4 gàbies per a aus voladores, una de majors dimensions, i una gàbia per a ocells passeriformes. La resta de la superfície, de 187 m2, acull 8 recintes destinats a gàbies de muda, una càmera frigorífica per guardar els aliments dels animals, una cuina per preparar-los, una «nurseria» per acollir i mantenir cries de tot tipus d'espècies i un estabulari per criar animals que serveixen d'aliment.

El Conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, va visitar ahir el centre. Va defensar que «som un país que pretén fer del medi ambient, la biodiversitat i la sostenibilitat una de les seves senyals d'identitat, amb infraestructures que ho permetin».

El conseller va agrair la tasca de l'associació Iaeden i «les persones voluntàries que van fer possible la construcció d'aquell primer centre de fauna». També «les fundacions que han donat suport que el centre no es tanqués, l'Associació de càmpings, i algun concret que fins i tot hi ha aportat recursos».

L'entitat va lamentar que s'havia previst una trobada amb tots els agents que han fet possible que avui estigui obert però que es va anul·lar fa dues setmanes.

Queixes de Iaeden

El Centre de Fauna s'havia de tancar i «vam tenir la sort que ràpidament diverses organitzacions i administracions públiques ens van donar suport. Volem agrair a la Diputació de Girona, a l'Associació de càmpings de Sant Pere Pescador, a la Fundació Elsa Peretti i a la Fundació Alchimia el suport econòmic que van donar per mantenir la plantilla del Centre de Fauna durant tres anys», manifesta Iaeden.

L'entitat demana ara a la Generalitat que que garanteixi la plantilla del Centre que és de tres persones i prevegi una ampliació de la plantilla per poder fer front a l'elevadat volum de feina que tenen.

Fins al 31 d'agost el nombre d'animals atesos al centre ha estat de més de 1.600.