El Departament de Territori ha enllestit les obres del nou Centre de Fauna dels Aiguamolls de l'Empordà, a Castelló d'Empúries, una de les assignatures pendents del parc. Els treballs, amb una inversió de 189.000 euros, han permès culminar el trasllat de les instal—lacions a l'entorn de serveis del Cortalet -seu del Parc- des de les antigues instal·lacions de les Closes, que ocupaven des del 1984. El centre va estar a punt de tancar l'any 2013 arran de les retallades però una forta campanya, liderada per la IAEDEN, va aconseguir frenar-ho.

Precisament, durant l'acte d'inauguració el conseller de Territori, Damià Calvet, ha agraït la tasca d'aquesta i altres entitats que van fer possible la construcció i van evitar que el centre tanqués.

L'ampliació ha permès habilitar noves instal·lacions per acollir animals que arriben ferits o malmesos durant el seu procés de recuperació i millorar, també, tant l'atenció com les condicions de treball del personal veterinari i assistencial.

L'actuació ha suposat una inversió de 189.000 euros, finançats amb fons estructurals FEDER de la UE i suposa la culminació del trasllat d'aquest espai fins al Cortalet.

I és que quan es va crear, l'any 1984, el centre es va situar en uns terrenys del Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà dins una zona inundable que és reserva integral. Per aquesta raó, sempre ha estat present la necessitat de traslladar-lo a un altre indret, dins l'àmbit del Parc Natural.

335 metres quadrats de gàbies de vol

La nova construcció ocupa una superfície total de 527 metres quadrats, 335 dels quals són gàbies de vol, formades per recintes tancats perimetralment a cel obert. També hi ha 48 metres quadrats més dedicats a coberts amb porxos d'ombra per protegir del sol o la pluja les aus. En total, compta amb quatre gàbies per a aus voladores, una de majors dimensions, i una per a ocells passeriformes.

La resta de la superfície, 187 metres quadrats, acull vuit recintes destinats a gàbies de muda, una càmera frigorífica per guardar aliments, una cuina per preparar-los, un espai per acollir cries de tot tipus d'espècies i un estabulari per criar animals que serveixen d'aliment. El nou edifici, de planta rectangular, s'ha construït en planta baixa, amb dues alçades diferenciades.

El Centre de Fauna dels Aiguamolls treballa des de fa 36 anys en l'atenció d'animals ferits i projectes de recerca. La seva activitat principal se centra, doncs, en l'atenció i la rehabilitació de la fauna autòctona que ingressa i les activitats forenses que això comporta. A més, col·labora amb universitats i entitats externes en projectes de recerca.

Més de 1.600 animals atesos

Fins al 31 d'agost el nombre d'animals atesos al centre ha estat de més de 1.600. Concretament, durant l'estiu s'ha recollit 221 animals al Baix Empordà, 97 a la Selva, 194 al Gironès i 58 al Pla de l' Estany, i el Cos d'Agents Rurals de l' Alt Empordà n'han portat 408 més.

Durant l'acte d'inauguració, el conseller Damià Calvet ha defensat que Catalunya és un país que "pretén fe del medi ambient, la biodiversitat i la sostenibilitat una de les seves senyals d'identitat, amb infraestructures que ho permetin". En aquest sentit, ha explicat que permetrà acollir animals d'altres zones del país i naturalitzar l'espai on hi havia les antigues instal·lacions.

També ha agraït la tasca de la IAEDEN i de les persones voluntàries que van fer possible la construcció del primer centre de fauna. També "les fundacions que han donat suport que el centre no es tanqués, l'Associació de càmpings, i algun concret que, fins i tot, hi ha aportat recursos".

Reivindicacions de la IAEDEN

Precisament, la IAEDEN ha celebrat en un comunicat la visita del conseller i li ha demanat que "revisi les condicions laborals de la plantilla per garantir, com a mínim, el manteniment de l'equip actual". Alhora, reclama un increment dels pressupostos previstos per a l'any vinent, per la recaptació de l'impost d'emissions de Co2 i que s'ampliï el personal per donar cobertura a l'increment de la feina que té el centre per l'augment dels ingressos de fauna ferida.

A més, li demanen que "reconsideri" algunes de les "polítiques insostenibles", vinculades a la mobilitat, que està executant en aquest moment. "En aquests moments, està a exposició pública la carretera d'alta velocitat al bell mig de la plana agrícola del Ter, que trenca un habitat agrari de singular interès", afirmen.