L'Ajuntament de Castelló d'Empúries està impulsant una prova pilot per substituir els 1.913 plataners d'Empuriabrava. La malaltia que pateixen provoca la pèrdua de fulles durant tot l'any i causa diverses problemàtiques.

L'acumulació de les fulles omple els jardins, les entrades de les cases i dels establiments alhora que tapa els embornals dificultant el desguàs quan plou. La pèrdua de fulles és causada per una malaltia que també debilita els arbres i no permet podar-los gaire sovint perquè suposa un perill per a l'arbre. Aquest fet també fa que el creixement dels plataners afecti la il·luminació de la via pública, que en alguns trams queda tapada per les branques dels arbres.

Per tal de buscar una solució a aquesta problemàtica, l'Ajuntament ha decidit finalment substituir-los per una altra espècie que sigui més adequada. Prèviament però, es farà una prova pilot per seleccionar el tipus d'arbre més idoni, que es portarà a terme a quatre carrers d'Empuriabrava: avinguda Tramuntana, avinguda de la República Catalana, carrer de la Muga i avinguda Marinada. A cada una d'aquestes zones s'hi plantarà una espècie diferent d'arbres per seguir-ne l'evolució i comprovar quina s'adapta més bé.

És un projecte costós econòmicament però l'Ajuntament considera que a la llarga suposarà un estalvi en la poda i la neteja de carrers. De moment, per la prova pilot, se'n plantaran 130 aproximadament. La substitució de la totalitat dels plataners es preveu que es faci progressivament per tal que no hi hagi un canvi brusc a nivell paisatgístic.