El 1995 Ràdio l'Escala emetia el primer programa de Tornar-la a tocar, SamAl capdavant, Jordi Piqué, un escalenc, mestre de professió, que durant 25 anys ha fet un viatge musical cronològicament a partir dels anys 50 i fins el 1970. El punt i final el posarà quan arribi al 1979. A partir d'aquell any a Piqué se li va girar feina a casa amb els fills i el tema musical va quedar més aparcat.

Durant més de dues dècades, les músiques de cantants com Gloria Lasso, Jorge Sepúlveda o el Congratulations de Cliff Richard han sonat a l'emissora escalenca.

La música no va ocupar els primers programes. La idea inicial que el director Josep Pérez va proposar a Jordi Piqué va ser de parlar de curiositats de l'Escala.

Durant un temps van passar pel programa personatges de la població com en Xiquet, la Neus Solés, en Miquel Nicolau o en Pere Lau, coneguts escalencs de diferents professions.

Música nostàlgica

Omplir una hora de curiositats i entrevistes es va començar a fer complicat i, a més, l'oient volia música. I Jordi Piqué explica que va anar canviant a poc a poc fins a convertir-se en musical. Un programa de música nostàlgica.

L'actual programa i el que el precedeixen comença amb la cançó de l'any. Apareix en un petit espai alguna notícia o curiositat. Quan va sorgir el 600 el 1957, per exemple. Les novetats musicals d'aquell any ocupen una altra part del programa i també té un lloc destacat la cançó de l'estiu. Entre les desenes de temes que s'han pogut sentir, un clàssic, Un rayo de sol de Los Diablos.

El balls, els cinema o les novetats de l'any són altres continguts del Torna-la a tocar, Sam que ha traspassat les fronteres de l'Escala. Setze emissores emeten el programa, començant als anys 50.

Més de 800 cassettes

Des de Ràdio l'Escala va arribar a gravar més de vuit-cents cassettes i avui la tecnologia actual li permet guardar-los amb més comoditat i menys espai. Però per a les noves emissores Jordi Piqué va gravar de nou començant als anys 50.

Vilassar de Mar, Palafrugell, Santpedor, Cabanes, Puigcerdà o Caldes de Malavella són alguns dels llocs on es pot escoltar.

Amb motiu dels 25 anys, es va posar en contacte amb molts dels grups i cantants que han sonat durant aquests anys per demanar-los si podien fer una dedicatòria. Piqué assegura que l'ha sorprès la predisposició i generositat dels músics.

Sense voler donar noms, per no deixar-se'n cap i donar-los a tots la mateixa importància, explica a tall d'anècdota que «me n'ha arribat una des de Miami d'un dels grups pioners de finals dels cinquanta».

El programa, que s'emet dissabte i diumenge, dedica un petit espai a aquestes dedicatòries. I el Torna-la a tocar, Sam traspassa de nou les fronteres i la música de les darreres dècades arriba des de llocs com Madrid o Mèxic. D'un viatge en el temps a un viatge pel món a través de la música.