L'Ajuntament de Figueres ha començat a abordar el canvi de model en el servei de neteja amb la compra de nova maquinària. L'actual està obsoleta des de fa temps i la seva renovació es preveia un cop adjudicat el nou contracte, que va quedar aturat per la suspensió del Tribunal Superior de Contractes del Sector Públic de Catalunya. A l'espera que es desencalli el nou servei, l'Ajuntament ha avançat en la compra de maquinària per al servei de neteja que permetrà actualitzar la flota actual d'Ecoserveis amb un cost d'1,5 milions d'euros.

L'alcaldessa de Figueres, Agnès Lladó (ERC), assegura que l'estat de la maquinària actual és «completament deficient i obsolet» i defensa que cal fer aquest canvi. Hi coincideix el vicealcalde, Pere Casellas (PSC), qui subratlla que la compra permetrà avançar-se al futur canvi de model. L'Ajuntament està a l'espera dels informes tècnics sobre la viabilitat econòmica de municipalitzar o externalitzar el servei i Casellas considera que si avancen la compra hauran «guanyat uns mesos».

Així doncs, la important despesa no serà en va. En el cas que es fes una nova concessió, la maquinària es podria cedir i permetria una rebaixa en el preu. Si es municipalitza, l'Ajuntament ja hauria avançat en la compra.

L'Ajuntament ha obtingut la partida a través d'una modificació de crèdit de partides que s'arrosseguen des del 2016 fins a l'actualitat que encara no s'han executat. L'escenari més probable és que el servei de neteja es municipalitzi durant el primer trimestre de l'any vinent, un model que requeriria la compra de maquinària nova que ara s'està avançant.

Pel que fa a la recollida de residus, s'està treballant en una nova licitació per portar el servei a concurs l'any vinent.

Ni de lloguer

El mal estat de la maquinària fa temps que s'arrossega i l'alcaldessa assegura que provoca també el desgast de la plantilla. Anteriorment el consistori s'havia interessat per la compra o el lloguer de maquinària de neteja viària per tal de renovar l'actual flota d'Ecoserveis, que està obsoleta. Però, de fet, es van trobar amb la mateixa problemàtica arreu quan es tracta de llogar maquinària de segona mà: està envellida.