Tretze entitats ecologistes de l'Alt Empordà alerten de l'«allau» de projectes arreu de la comarca relacionats amb el desplegament de les energies renovables Adverteixen que s'està fent «sense garanties de planificació racional» i que representa una «amenaça» per a la conservació del territori. Les associacions, entre les quals IAEDEN i Salvem l'Empordà, han signat un manifest amb què demanen «redefinir» els objectius de la implantació de les renovables a l'Alt Empordà.

Alerten que hi ha una desena de projectes sobre la taula en diversos municipis de la comarca, entre els quals, un projecte de parc eòlic, batejat com a Galatea, a la Jonquera. Es tracta de deu aerogeneradors de 200 metres d'altura a la zona de l'Albera, que ja estan en tràmit. Segons els ecologistes, equivaldria a 65 pisos.

El projecte l'impulsa l'empresa ENEL Greenpower España S.L, qui planteja instal·lar els deu molins en boscos limítrofs amb el Parc Natural de l'Albera i ocupar una superfície de 740 hectàrees als termes de la Jonquera i, en una petita part, de Cantallops. Per connectar els molins es preveu aprofitar camins ja existents i construir-ne també de nous, amb una amplada de deu metres.

La Ponència d'Energies Renovables del Departament de Territori i Sostenibilitat en va emetre el passat mes d'octubre un informe favorable sobre la viabilitat de l'emplaçament del projecte.

Segons es recull en l'acord, l'Ajuntament de la Jonquera i a espais naturals protegits. El consistori també s'hi oposa per l'impacte en els corredors ecològics i les rutes migratòries de les aules, sobre el paisatge, contaminació atmosfèrica i efectes sobre el patrimoni històric.

Paral·lelament s'està tramitant una horta solar a l'Escala a l'espai on estava previst fer-hi un aeròdrom i hi ha sobre la taula un projecte híbrid al Far, la ubicació del qual hauria estat desestimada.

Les entitats també han tingut coneixement d'altres projectes que s'estan intentant tirar endavant: un projecte híbrid (solar i eòlica) també a la Jonquera; una horta solar de 100 hectàrees a Ordis; una altra a Fortià; macroaerogeneradors a Garriguella, Vilajuïga, Pedret i Marzà i Palau-saverdera; horta solar de 80 hectàrees a Garrigoles i altres projectes a Garrigàs, Siurana, Santa Llogaia d'Àlguema i Llers. «Desconeixem si s'acabaran tramitant tots els projectes, però és evident que cal posar-hi fre i plantejar de manera consensuada una planificació racional abans que sigui massa tard», afirmen en el comunicat.

Una llei «imprecisa»

Les entitats recorden que a la publicació del decret llei 16/2019 de mesures urgents per a l'emergència climàtica i l'impuls a les energies renovables li falta concreció i «deixa oberts els criteris per a la implantació d'energies renovables». També denuncien que és «imprecisa» a l'hora de determinar en quines zones n'està permesa la instal·lació. Per això, demanen una planificació comarcal amb la redacció d'un pla d'energia, apostar per la reducció del consum i la millora de l'eficiència.