La Generalitat ha posat en marxa una unitat COVID-19 al Centre Penitenciari Puig de les Basses de Figueres per a presos positius de coronavirus de baixa complexitat. Té 34 llits per atendre la població penitenciària asimptomàtica o que no requereixi suport respiratori.

La nova unitat ocupa dependències que estaven buides de la Unitat Psiquiàtrica de Puig de les Basses. Segons informa el Govern, aquesta nova unitat augmenta la capacitat de resposta si es produís un nou increment de contagis entre interns.

Des de l'inici de l'emergència, 355 interns a centres catalans han donat positiu per coronavirus. N'hi ha 323 de donats d'alta. De la resta: 10 estan ingressats a la Unitat COVID-19 de Brians 2; vuit romanen al seu domicili en aplicació de l'article 86.4; quatre, a la infermeria de Brians 1; quatre més, a la Unitat Hospitalària Psiquiàtrica Penitenciària de Brians 1; dos, a la infermeria de Ponent; dos, a la infermeria i el DAE del Centre Penitenciari Joves; un, a la infermeria de Mas d'Enric; i un més, a un hospital de la xarxa pública.

També s'han confirmat 339 casos positius de coronavirus entre els funcionaris, dels quals 255 ja han estat donats d'alta.

Derivar interns d'altres presons

La unitat COVID-19 de Puig de les Basses té com a objectiu atendre els positius de la presó i també s'hi podran derivar casos dels centres penitenciaris de Quatre Camins i Joves (la Roca del Vallès).

Aquesta unitat s'afegeix als dos equipaments sanitaris de referència per atendre la població penitenciària amb COVID-19, que es troben a Terrassa i Brians.

El primer és el Pavelló Hospitalari Penitenciari de Terrassa, amb 31 llits, dels quals se'n dediquen 22 a interns positius que requereixen una atenció sanitària per covid. La resta de llits del pavelló són per atendre necessitats d'ingrés hospitalari per altres malalties. Actualment no té pacients que requereixin hospitalització per COVID. La Unitat COVID-19 de Brians 2, oberta a l'abril, amb motiu del pic de la primera onada de la pandèmia, està en funcionament ininterromput des que es va reobrir al juliol. Té 10 dels seus 22 llits ocupats. S'hi ubiquen els interns amb símptomes lleus. És el mateix perfil que atendrà la unitat de Puig de les Basses. Les tres unitats especialitzades sumen 78 llits.

Comunicacions

Des d'ahir es van reprendre les comunicacions amb contacte directe entre els interns i les seves famílies al Centre Penitenciari Mas d'Enric (El Catllar) que es van suspendre arran d'un brot de COVID-19. Pel que fa al Centre Penitenciari de Ponent, la suspensió es manté encara després d'un brot.