Figueres actualitza l'ordenança de tinença d'animals perquè l'actual del 2002 no incloïa algunes qüestions com la prohibició de collars estranguladors o de càstig. S'incrementen les sancions per no recollir extrements o s'incorpora l'obligatorietat de netejar-ho amb aigua. El maltractament d'animals tindrà sancions que podran arribar als 15.000 euros.

L'objectiu de l'actualització de l'ordenança és millorar i garantir el benestar animal i la convivència ciutadana. Una de les actualitzacions és la regulació de les cases d'acollida, una regulació del control i cura de les colònies ferals, la prohibició dels collars estranguladors o de càstig i els morrions que no permetin respirar, l'increment de les sancions per no recollir els excrements i dipositar-los a les papereres i contenidors de rebuig, o la obligatorietat de netejar les miccions dels animals amb aigua.

La nova ordenança, que serà sotmesa a comissió d'estudi, pretén sancionar el maltractament animal amb multes de fins a 15.000 euros.

Ara s'obre un període en el qual les persones o entitats amb sensibilitat animalista puguin fer les seves aportacions i haurà de ser aprovada pel ple municipal.

La regidora de Serveis Urbans, Espai Públic, Manteniment i Medi Ambient, Sònia Trilla, explica que «aquest és un pas important que calia fer per tal d'actualitzar l'ordenança reguladora i per adaptar-la a l'actualitat».