L'octubre de 2016 s'acabava la concessió a l'empresa de serveis de capital mixt (publicoprivat) Ecoserveis, de Figueres, que gestiona enllumenat públic, els serveis, neteja i recollida de deixalles. Parcs i Jardins s'ha externalitzat. Des de fa cinc anys funciona amb pròrrogues, amb un servei de neteja i recollida d'escombraries deficient, maquinària obsoleta, un intent de concurs fallit i aquest Nadal podria convocar-se la segona vaga d'escombraries.

Figueres té dues empreses de serveis municipals. Fisersa (aigua, transport urbà, zones blaves i servei de grua), 100% pública, i Ecoserveis que es va posar en servei amb capital mixt. L'Ajuntament té el 27%.

El finançament mai ha estat favorable per a la ciutat i, a més, ha comportat que els treballadors tinguin diferències salarials importants entre les dues empreses.

El 2012, l'exalcalde de Figueres (1995-2007) analitzava la situació econòmica complicada de la ciutat que abordava Santi Vila (CiU) com a alcalde posant sobre la taula el tema d'Ecoserveis. Li responia Armangué que «el més gravós que té l'Ajuntament en aquests moments és el conveni laboral que es va negociar el 2006 i el de l'empresa mixta Ecoserveis, que es va fer l'any 2001». I afegia que «suposa un cost brutal i el model del qual caldrà revisar en els propers anys. Però atribuïa la situació a governs posteriors al seu.

En relació amb Fisersa Ecoserveis exposava que es va crear el 2001 per unificar diversos serveis públics urbans: recollida de residus,deixalleria, enllumenat, neteja viària i zones verdes. «Abans de la creació de Fisersa Ecoserveis, els serveis que presta es gestionaven per diferents sistemes: recollida de residus i neteja viària per concessió a una empresa privada, enllumenat públic per empresa municipal, zones verdes per gestió directa de l'Ajuntament i la deixalleria municipal (servei de nova creació)».

Ara bé, «el cost a Ecoserveis va pujar entre 2007 i 2011 de forma brutal», exposava. El 2007, 4,47 milions, i el 2011, 8,18 milions. «Un 83% més pels mateixos serveis prestats el 2007. L'augment es dona entre 2007 i 2008, quan puja un 40,26%», deia, i continua així. Per Armangué, el «cost brutal» es trobava en la gestió que se'n fa i no en la seva creació.

En canvi, segons exposava el regidor delegat de Fisersa, Miquel Solé (ERC), «l'acord que l'exalcalde Joan Armangué (PSC) va establir amb l'empresa l'any 2003 perjudicava el consistori en benefici del sector privat i l'objectiu és «redreçar-ho amb aquest canvi». Fins ara, Ecoserveis tenia un benefici del 8,97%, però a partir d'aquest moment el tindrà d'un 8». Malgrat els canvis, ni el cost ni la gestió han estat favorables i des de fa temps les escombraries i la neteja són deficients. L'actual govern intenta resoldre-ho definitivament.

Tres alcaldes (Marta Felip, Jordi Masquef i Agnès Lladó) han tingut sobre la taula el final de la concessió d'Ecoserveis el 2016 i el canvi en la gestió. En els propers mesos sembla que es podrà tancar, però durant aquest temps el servei ha funcionat malament, s'ha hagut de fer un pla de xoc per la brutícia a la ciutat i l'Ajuntament ha decidit invertir 1,5 milions en maquinària perquè està obsoleta.

Des del principi s'ha plantejat donar en concessió la recollida d'escombraries i la neteja viària, i traspassar l'enllumenat i jardinaria a l'empresa municipal Fisersa. La diferència salarial entre els treballadors de les dues empreses va ser un dels primers esculls quevan posar sobre la taula els sindicats. A Ecoserveis cobren més.

El Nadal de 2016 hi va haver la primera vaga que es va resoldre el 24 de desembre a mitjanit amb acords laborals perquè no perdessin drets. Després de tres anys de pròrroga, es va adjudicar el contracte de neteja viària, deixalleria municipal i recollida d'escombraries a l'UTE Romero Polo-Valoriza. També es va decidir externalitzar parcs i jardins mentre s'estudiava la municipalització. Tres empreses van presentar recurs i el concurs va quedar anul·lat. Ara el nou govern està estudiant quina gestió farà dels serveis. La setmana vinent està previst portar a ple la municipalitzacio de l'enllumenat (un previ concurs també es va anul·lar). La resta de serveis s'estudien però el govern ja ha decidit avançar i invertir 1,5 milions per renovar la maquinària mentre s'acaba d'estudiar.

Però la municipalització prevista preveu separar la plantilla i de nou els sindicats s'han posat en alerta. S'ha convocat una vaga per al 14 de desembre. Volen garanties de mantenir els drets laborals. El dia 11 hi haurà intent de conciliació.