Cua a l'exterior de la Societat de la Jonquera per sotmetre's a les proves ràpides per detectar casos asimptomàtics de coronavirus entre la població major de 16 anys. El cribratge intensiu va començar ahir a les 10 del matí i s'allargarà fins avui a la tarda.

El Departament de Salut ha decidit actuar en aquest municipi de poc més de 3.000 habitants després que en les últimes setmanes la velocitat de propagació del contagi i el risc de rebrot s'hagin disparat. El director del sector d'Alt i Baix Empordà i Garrotxa i Ripollès del CatSalut, Josep Carreras, va explicar ahir que el municipi té un risc de rebrot de 2.096,46 i l'Rt és d'1,32. En l'última setmana, a més, s'han detectat 23 casos positius.

L'actuació s'emmarca en la nova estratègia de Salut per identificar els casos asimptomàtics i així poder tallar les cadenes de transmissió. Es fa a través de tests antigènics ràpids (TAR), que permeten tenir els resultats en menys de 15 minuts i insisteix en la importància de fer les quarantenes per frenar l'expansió del virus.

En aquest sentit, l'alcaldessa va fer una crida a la població a fer-se les proves i va desvincular les dades de la situació fronterera del municipi. «En aquests moments la frontera està tallada, hi ha molts supermercats tancats. No crec que hi hagi influït gaire», va dir. Martínez va dir també que la policia fa una tasca important per evitar trobades al carrer i que compta amb tres agents cívics que informen la població. Carreras, per la seva banda, va dir que han detectat alguns casos en famílies «extenses» que no sabien que tenien positius i que han anat escampant el virus.

Cribratge a la Bisbal

D'altra banda, en el marc de la nova estratègia del Departament de Salut d'intensificar els cribratges poblacionals per frenar els casos de la COVID-19 a Catalunya, la setmana vinent es farà un cribratge intensiu al municipi de la Bisbal d'Empordà

Les proves amb test antigènic ràpid (TAR) es faran els dies 14, 15 i 16 de desembre al pavelló firal. Dilluns i dimecres es farà d'1 a 8 del vespre i dimarts, de 9 a 5 de la tarda. Des del Departament de Salut s'ha decidit fer aquest cribratge a la Jonquera i la Bisbal donada l'alta incidència que encara hi ha actualment en els dos municipis. Aquesta última setmana el risc de rebrot a la capital del Baix Empordà se situa als 203,54 i s'han detectat 14 casos positius. Un 5,58% de les proves fetes -ja siguin testos antigènics ràpids o PCR- estan donant positiu. La setmana passada el risc de rebrot se situava als 904,7 i es van detectar 37 positius.

Consulta tota la informació relacionada amb el coronavirus