Un operatiu internacional contra el tràfic de persones, que s´ha fet de manera coordinada a 32 països s´ha saldat amb 204 detinguts, 95 víctimes identificades i la detecció de 3.526 immigrants irregulars. A Espanya, l´operació Turquesa II ha inclòs controls als punts fronterers marítims de Bilbao, Santander, Algesires, als terrestres d´Irún, la Jonquera i la Línia de la Concepció i a les estacions de l´AVE, rodalies i autobusos de Figueres amb l´objectiu per detectar immigrants irregulars i les rutes utilitzades pels grups criminals. En total, a l´Estat espanyol s´han fet 56 detinguts i s´han detectat 97 immigrants irregulars i identificat 29 víctimes de tràfic d´éssers humans.

La Policia Nacional ha participat en aquesta operació, coordinada per la Interpol, que s´ha dut a terme entre el 27 de novembre i el 3 de desembre. L´operatiu, que s´ha fet de manera coordinada en 32 països de tres continents, tenia com a objectiu lluitar contra el tràfic il·lícit de persones utilitzant, principalment, rutes amb origen o trànsit en països d´Amèrica Llatina, a més d´altres delictes com la falsedat documental o el blanqueig de capitals.

Malgrat la pandèmia, la policia sosté que els grups organitzats i especialitzats en aquests delictes continuen operatius adaptant-se a la nova situació. Per això, el dispositiu ha suposat l´explotació operativa d´investigacions ?relacionades amb la immigració il·legal i el tràfic d´éssers humans, així com l´establiment de dispositius policials en llocs clau per detectar-los.

En total, s´han fet 204 detencions, s´han identificat 95 víctimes de tràfic amb finalitat d´explotació i la detecció de 3.526 immigrants irregulars. L´operatiu, a més, ha permès obrir noves línies d´investigació que, a través de la coordinació d´Interpol, permetran que els països que hi han participat puguin continuar lluitant contra aquests delictes.

Per coordinar l´operatiu a escala internacional, la Interpol va establir a l´Oficina Central Nacional a Brasilia (Brasil) una unitat de Coordinació Operativa, que ha comptat amb el suport del Centre de Comandament i Coordinació de la Organització i amb la Xarxa Operativa Especialitzada de la Interpol (ISON), dedicada al tràfic d´immigrants i integrada per 165 experts -dos d´ells agents de la Policia Nacional- procedents de 126 països d´origen, trànsit i destí.

A Espanya i sota la coordinació de la Interpol, l´operació s´ha desenvolupat a pràcticament tota la geografia espanyola. L´operatiu ha permès la desarticulació de tres grups organitzats dedicats al tràfic de persones amb finalitats d´explotació sexual amb víctimes procedents de Nigèria, República de Guinea i Paraguay. En aquests operatius s´han detingut deu persones, s´han identificat i alliberat onze víctimes i s´han localitzat divuit víctimes potencials en situació de risc.

A més i per reforçar el control i inspecció dels vols considerats amb major incidència en immigració il·legal, es van establir dos punts als aeroports de Madrid i Barcelona on es van monitoritzar més de 70 vols amb prop de 20.000 consultes a les bases de dades de la Interpol. Per completar el dispositiu, es van establir controls conjunts a la frontera hispano-portuguesa per detectar immigrants irregulars.