L'Ajuntament de Figueres ha ajudat 216 famílies a reduir la factura de la llum i l'aigua na mitjana de 405 euros l'any. L'estalvi del'Ajuntament amb mesures similars ha estat de 59.550 euros. Un estudi del 2017 constata que el 24% de les llars de Figueres no es poden permetre mantenir el seu habitatge amb calefacció.

Les dades les ha donat a conèixer el govern en la memòria del Punt d'Apoderament Energètic (PAE) de la ciutat d'aquest 2020. L'objectiu d'aquest programa, finançat pel Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC), és el de garantir la informació i el coneixement de mesures correctives i preventives d'estalvi energètic, apoderant així les famílies del municipi en situació de vulnerabilitat.

Segons l'estudi sobre pobresa fet l'any 2017 a Figueres, més del 24% de les llars de Figueres no es poden permetre mantenir el seu habitatge principal a una temperatura adequada, quasi el 15% té dificultats per pagar despeses de serves (llum, aigua, calefacció...) i aproximadament el 30% viu a una llar en la que hi ha algun indicador de pobresa energètica.

Els objectius específics del PAE són: disminuir el consum energètic, disminuir l'import de la factura, donar suport en els tràmits i apoderar les famílies en el coneixement del mercat energètic i el seu consum.

Les principals conclusions de la memòria són l'apoderament a les famílies i la dignificació a les persones afectades per tal que siguin autosuficients en la gestió del seu consum energètic. D'altra banda, l'estalvi aconseguit per les famílies repercuteix en l'estalvi municipal, podent invertir més diners per a mesures d'apoderament i en la creació de serveis útils per a la ciutadania.

El regidor de Serveis Socials, Jesús Quiroga, ha remarcat que «aquest és un programa rodó, ja que reduïm despeses energètiques a famílies que ho necessiten amb la contractació de persones que estan sense feina i que donen suport a aquestes famílies».