En els darrers tres anys, un total de 28 famílies figuerenques han regularitzat la seva situació energètica i han donat d'alta els seus comptadors de llum. Ho han fet a través del programa «Connecta't», que està promogut per l'Ajuntament i que assessora i acompanya aquestes persones en el procediment per deixar d'estar en situació irregular.

En concret, durant el 2018 i el 2019 van ser tretze les llars que van decidir fer el pas. Només aquest 2020 han estat quinze les que han volgut deixar de punxar la llum i donar d'alta el comptador.

Des del consistori alt-empordanès assenyalen que es tracta de persones que van quedar fora de la protecció de la llei 24/2015 i que van passar a una situació de clandestinitat.

L'estalvi que suposa el fet de no haver-se de fer càrrec del rebut genera que moltes famílies decideixin mantenir-se en la clandestinitat, si bé la possibilitat de trobar-se amb el risc de ser descobert i, per tant, que es talli el subministrament fa que moltes altres es plantegin accedir al programa.

El programa assessora els inquilins dels habitatges a gestionar electrodomèstics de gran consum com termos elèctrics, radiadors o congeladors.

A més, es fa un seguiment als dos mesos de la tramitació per comprovar el cost de les factures i l'estalvi d'energia domèstica i, finalment, es comprova que el bo social s'hagi tramitat correctament.

El frau elèctric és una de les problemàtiques importants a Figueres que en algunes zones com el sector Oest està generant una greu situació de constants talls elèctrics a la xarxa.

Des de la companyia Endesa porten a terme controls periòdics als barris, sobretot Culubret i Bon Pastor, i es desconnecten les connexions il·legals, alhora que s'intenta que les famílies regularitzin la situació.

En aquests barris, un dels motius que porta a punxar la llum són els cultius de marihuana. Tot i això, la vulnerabilitat de moltes famílies fa que també la pobresa els porti a optar pel frau elèctric.

L'Ajuntament de Figueres, a més, ha ajudat 216 famílies a reduir la factura de la llum i l'aigua na mitjana de 405 euros l'any.

L'estalvi del'Ajuntament amb mesures similars ha estat de 59.550 euros. Un estudi del 2017 constata que el 24% de les llars de Figueres no es poden permetre mantenir el seu habitatge amb calefacció.

Les dades les ha donat a conèixer el govern en la memòria del Punt d'Apoderament Energètic (PAE) de la ciutat d'aquest 2020. L'objectiu d'aquest programa, finançat pel Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC), és el de garantir la informació i el coneixement de mesures correctives i preventives d'estalvi energètic.