El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat ha iniciat una nova fase de treballs forestals per protegir l'Albera contra incendis dins el projecte transfronterer Cooperem. Es desbrossaran un total de 50 hectàrees per protegir el sector del coll del Pertús, un punt estratègic que històricament ha patit grans incendis.

L'actuació, amb un pressupost de 75.906,34 euros, forma part d'una xarxa d'accions conjuntament a banda i banda del massís de l'Albera que s'emmarca en el projecte transfronterer Cooperació Operativa d'Emergències i Prevenció d'Incendis en el qual, a més del Departament d'Agricultura, hi ha el Departament d'Interior-Bombers de la Generalitat, la Diputació de Girona, el SIVU des Albères, el Service Départemental d'Incendie et de Secours des Pyrénées-Orientales, el Conseil Départemental des Pyrénées-Orientales i l'Office National des Forêts.

Els treballs es fan a tres sectors estratègics propers al coll del Pertús i consisteixen en la reducció del combustible forestal en una superfície total de 50,49 hectàrees per alentir la propagació del foc. També s'hi realitzen actuacions de millora d'un vial estratègic en 1,7 km per facilitar-hi l'accés i d'aquesta manera ampliar la capacitat de treball dels mitjans d'extinció.

Aquests treballs finalitzaran a finals de desembre i tenen l'objectiu de limitar l'abast dels grans incendis amb tramuntana, que poden afectar potencialment el corredor d'infraestructures i els nuclis habitats del coll del Pertús. Històricament, aquest punt ha estat testimoni de grans incendis transfronterers els anys 1983, 1986 i 2012.

Dins d'aquest programa de treballs, l'any 2018 el Departament d'Agricultura va desbrossar una àrea de 19 hectàrees, i l'any 2019 una de 43,3 hectàrees al sector sud del coll de Panissars, mentre que el SIVU executava una actuació similar en 11,25 hectàrees al sector nord del mateix coll.

Pròximament, la Diputació de Girona farà una intervenció a la zona del corredor d'infraestructures (AP-7 i N-II), que, juntament amb les efectuades anteriorment, ha de protegir una àrea de 26.000 hectàrees.