Roses ha decidit donar suport al projecte de Conservació i recuperació de les poblacions de tortuga babaua (Caretta). Formaria part d'una proposta per crear un Centre de la Mar als terrenys alliberats de l'antiga depuradora de marisc. És la proposta que ha posat sobre la taula el PSC i a la qual s'han sumat la resta de formacions. Tots els grups van coincidir que serà un tema llarg de gestionar però una oportunitat per a la població.

El regidor socialista Josep Maria Martínez va exposar la proposta a través d'una moció al ple de dimecres que se centra en la creació d'un centre temàtic de biodiversitat marina i salut humana. Un Centre de la Mar. Amb la col·laboració de l'Ajuntament de Roses i el Ministeri de Transició Ecològica (a considerar també el possible interès de la Generalitat de Catalunya) com a promotors, i la Càtedra Oceans i Salut Humana de la Universitat de Girona com a partner per a l'assessorament científic.

El PSC ha elaborat la proposta amb les activitats, els objectius i un calendari per fer realitat el Centre de la Mar. Inclou el projecte de recuperació de tortugues marines conegudes per «Babaua», «Boba» o «Caretta», a la zona del Parc Natural del Cap de Creus. El projecte està redactat pel biòleg marí i investigador a la UdG Josep Lloret. La idea és explorar la possibilitat de construir un edifici emblemàtic a l'antiga zona de la depuradora de marisc o una alternativa que ofereixi característiques similars. Martínez va exposar la importància del projecte que no només ofereix una alternativa al turisme sinó que té en compte la necessitat de preservar la biodiversitat del planeta en un moment en el qual «la nostra actual forma de vida està causant un període massiu d'extinció en el qual al voltant d'un milió d'animals i plantes estan cridats a desaparèixer». Demanen un paper actiu de Roses per preservar la biodiversitat de l'entorn proper.

L'alcaldessa, Montse Mindan, va manifestar que intentaran assolir els fons extraordinaris europeus i buscar altres fons per començar-hi a treballar.

El regidor d'ERC, Joan Plana, va deixar clar que s'aprova una idea, un projecte interessant per Roses que requerirà molts tràmits per tirar-lo endavant però que espera que «arribi a bon port».