06 de gener de 2021
06.01.2021
Diari de Girona

L'ordenança de civisme de Figueres es posa al dia: ni música ni acrobàcies al carrer i més control de la mendicitat

L'equip de govern introdueix canvis a la normativa, que data del 2004, per adaptar-la a la realitat actual

06.01.2021 | 11:24
Dos agents de la Guàrdia Urbana de Figueres patrullant pel centre de la ciutat, en una imatge d'arxiu.

El ple de Figueres va aprovar per unanimitat el desembre modificar l'ordenança de civisme i convivència. A la pràctica, els canvis busquen adaptar a la realitat actual la normativa, que datava del 2004, i incloure-hi nous comportaments que no recollia i que ara poden ser objecte de sanció. Entre els més cridaners, hi ha la limitació de la venda i consum d'alcohol als bars i restaurants entre les onze de la nit i les vuit del matí prohibint-ne la venda en botigues que obren de nit. També preveu sancionar aquells que toquin o posin música al carrer i els que facin acrobàcies o jocs d'habilitat amb monopatí, patí o similars fora dels espais habilitats per fer-ho. Però el document també inclou nous articles relacionats amb la mendicitat.

En aquest sentit, prohibeix conductes que sota la seva aparença o sota "formes organitzades" suposin actituds coercitives o d'assetjament o bé impedeixin els ciutadans transitar lliurement.

També prohibeix la mendicitat exercida amb acompanyament de menors o persones amb discapacitat i fixa que els agents de l'autoritat podran intervenir de manera cautelar els mitjans utilitzats així com "els fruits obtinguts" en cas que sigui necessari.

A més, introdueix la prohibició expressa de dormir en espais públics i recorda que quan es tracti de persones en situació d'exclusió, els agents adoptaran les mesures necessàries. Entre elles, si cal, acompanyar-los als serveis on els puguin ajudar.

La modificació de l'ordenança manté la majoria d'articles i capítols previstos però n'incorpora també de nous en altres àmbits. Per exemple, en el relacionat amb focs i activitats pirotècniques. El document inclou nous articles on s'especifiquen els llocs on es prohibeix llençar i col·locar petards i artificis pirotècnics. Entre ells, sobre monuments o mobiliari urbà.

També fixa la prohibició de fer-los esclatar entre les nou del vespre i les vuit del matí entre setmana i de nou de la nit a les nou del matí, caps de setmana i festius, amb l'excepció d'activitats populars i festives amb autorització municipal.

En relació a la prohibició de la pràctica d'acrobàcies a la via pública, el document també estableix que els agents de l'autoritat podran intervenir de manera cautelar els mitjans utilitzats per fer-les (monopatins, patins o altres) quan s'infringeixin les prescripcions.

Suspensió de les obres "molestes" a l'estiu

L'ordenança també contempla altres aspectes relacions amb l'entorn urbà i espais comuns. En aquest sentit, inclou que els titular són els responsables del manteniment dels immobles lliures "d'insectes, rosegadors i del bon estat de neteja, salubritat i seguretat".

Prohibeix abocar aigua dels aparells de climatització en zones comunes i regula on s'han d'ubicar aquests aparells: a la coberta dels edificis o, en tot cas, "han de quedar integrats per darrera del pla de façana". També diu que han de quedar coberts amb persianes o reixes. En el cas d'aparells d'aire condicionat en edificis existents, estableix que caldrà evitar que l'aire expulsat afecti altres obertures alienes i que, si això no es possible, "no es podrà instal·lar l'aparell".

El document també inclou un nou capítol sobre la realització d'obres "molestes" durant l'estiu i fixa que del 23 de juny a l'11 de setembre (ambdós inclosos) a l'àmbit inclòs al centre de la ciutat no es podran fer treballs que puguin causar congestió amb l'actuació o accés de maquinària o comportin ocupació de la via pública, entre d'altres.

Fer més efectiva l'ordenança

El vicealcalde i regidor de Seguretat, Pere Casellas, diu que l'actualització de l'ordenança es deu a la necessitat d'adequar-la en cas de recursos i fer-la més efectiva. Fins ara, remarca, no es cobrava pràcticament "ni una" multa i "tant era si estava coixa". Amb la recent creació de l'oficina administrativa de denúncies, però, van decidir calia posar-hi ordre.

Tot plegat, diu, va començar-se a gestar la tardor passada amb la voluntat d'incorporar-hi les mesures relacionades amb bars i restaurants però tenint en compte els tràmits que calia fer van decidir fer-hi canvis més amplis. Alguns, diu, fruit de les observacions fetes per la Guàrdia Urbana i d'altres aportats per part dels grups de l'oposició.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook