La limitació de la venda i consum d'alcohol als bars i restaurants entre les onze de la nit i les vuit del matí prohibint-ne la venda en botigues que obren de nit. Sancions a aquells que toquin o posin música al carrer i els que facin acrobàcies o jocs d'habilitat amb monopatí, patí o similars fora dels espais habilitats per fer-ho. O articles relacionats amb la mendicitat que prohibeixen conductes que sota la seva aparença o sota «formes organitzades» suposin actituds coercitives o d'assetjament o bé impedeixin als ciutadans transitar lliurement. Aquetes són algunes de les novetats de l'ordenança de civisme i convivència de Figueres.

L'Ajuntament la va aprovar definitivament el mes de desembre. A la pràctica, els canvis busquen adaptar a la realitat actual la normativa, que datava del 2004, i incloure-hi nous comportaments que no recollia i que ara poden ser objecte de sanció.

També prohibeix la mendicitat exercida amb acompanyament de menors o persones amb discapacitat i fixa que els agents de l'autoritat podran intervenir de manera cautelar els mitjans utilitzats així com «els fruits obtinguts» en cas que sigui necessari.

A més, introdueix la prohibició expressa de dormir en espais públics i recorda que, quan es tracti de persones en situació d'exclusió, els agents adoptaran les mesures necessàries. Entre elles, si cal, acompanyar-los als serveis on els puguin ajudar.

La modificació de l'ordenança manté la majoria d'articles i capítols previstos però n'incorpora també de nous en altres àmbits. Per exemple, en el relacionat amb focs i activitats pirotècniques.

Petards i artificis pirotècnics

El document inclou nous articles on s'especifiquen els llocs on es prohibeix llençar i col·locar petards i artificis pirotècnics. Entre ells, sobre monuments o mobiliari urbà.

També fixa la prohibició de fer-los esclatar entre les nou del vespre i les vuit del matí entre setmana i de les nou del vespre a les nou del matí, caps de setmana i festius, amb l'excepció d'activitats populars i festives amb autorització municipal.

Acrobàcies a la via pública

En relació amb la prohibició de la pràctica d'acrobàcies a la via pública, el document també estableix que els agents de l'autoritat podran intervenir de manera cautelar els mitjans utilitzats per fer-les (monopatins, patins o altres) quan s'infringeixin les prescripcions.

L'ordenança també contempla altres aspectes relacionats amb l'entorn urbà i espais comuns. En aquest sentit, inclou que els titular són els responsables del manteniment dels immobles lliures «d'insectes, rosegadors i del bon estat de neteja, salubritat i seguretat».

Prohibeix abocar aigua dels aparells de climatització en zones comunes i regula on s'han d'ubicar aquests aparells: a la coberta dels edificis o, en tot cas, «han de quedar integrats per darrere del pla de façana». També diu que han de quedar coberts amb persianes o reixes. En el cas d'aparells d'aire condicionat en edificis existents, estableix que caldrà evitar que l'aire expulsat afecti altres obertures alienes i que, si això no és possible, «no es podrà instal·lar l'aparell».

El document també inclou un nou capítol sobre la realització d'obres «molestes» durant l'estiu i fixa que del 23 de juny a l'11 de setembre.