22 de gener de 2021
22.01.2021
Diari de Girona

Un brot a la residència de Vilafant deixa 12 morts i infecta 85 persones

El brot al geriàtric Montsacopa d'Olot suma una mort més i el total s'eleva a nou i sis casos més fins a 92 persones contagiades

22.01.2021 | 00:02
El geriàtric de Vilafant, en una imatge d'arxiu

Un brot de coronavirus a la residència Les Forques de Vilafant suma dotze morts i 85 infectats, segons va informar Salut. Pel que fa als usuaris, s'han registrat 61 residents positius entre els 67 que hi havia al centre, dels quals s'han produït dotze morts. Entre els treballadors, el brot ha afectat 24 professionals, quatre dels quals ja s'han recuperat. El centre es troba en procés de desaïllament i actualment són 28 els usuaris recuperats. Malgrat tot, encara hi ha 21 residents positius, catorze dels quals es troben al centre i set que han requerit ingrés hospitalari

El brot va sorgir el 2 d'aquest mes quan es va registrar un primer cas en un dels cribratges rutinaris als treballadors que es fan als centres residencials. Immediatament es van activar totes les mesures de contenció i control de la malaltia i es va procedir a sectoritzar la residència.

També es va activar un cribratge massiu entre residents i treballadors que inicialment va detectar set positius, sis usuaris i un professional. Progressivament es van registrar nous contagis en residents i treballadors que van manifestar símptomes i en un segon cribratge pocs dies després van aflorar 33 usuaris i 16 professionals que es van acabar positivitzant.

La setmana passada es va iniciar el procés de desaïllament dels primers residents contagiats i que en els últims tres dies havien deixat de presentar símptomes. Per tal d'avançar en el tancament del brot, la setmana vinent es faran testos ELISA a la resta de residents per determinar el seu estat immunològic.

Des del Departament de Salut i l'Agència de Salut Pública s'està fent un seguiment i control del brot i de les mesures preventives, juntament amb la direcció del centre. Per la seva banda, des de l'Equip d'Atenció Primària de Vilafant s'està fent el seguiment clínic dels pacients.

Fonts de la direcció del centre van afirmar a aquest diari que «des del primer dia que es va detectar el brot han procedit a sectoritzar la residència per tal de seguir els protocols establerts». També han hagut de contractar una vintena de professionals de reforç per tal de suplir els treballadors que han hagut de demanar la baixa pel coronavirus.

Una mort més a Olot

D'altra banda,al brot a la residència Montsacopa d'Olot, ja hi ha hagut nou morts i 92 infectats. D'aquests, 51 són pacients del centre –dels 87 que tenia- i quatre han necessitat ingrés hospitalari. Pel que fa als treballadors, n'hi ha hagut 41 de positius, tres dels quals ja han superat la malaltia.

El primer dels contagis es va detectar a finals de desembre quan una treballadora va donar positiu i es va activar el cribratge massiu de la residència juntament amb totes les mesures de prevenció i contenció del virus. En aquest primer cribratge es van registrar inicialment 17 residents positius i 5 treballadors més.

Progressivament, es van detectar nous contagis entre usuaris i professionals. Aquest dimarts es va activar un nou cribratge entre els que fins ara eren negatius, que ha fet aflorar sis positius més: quatre residents i dos professionals. La xifra, però, podria augmentar perquè s'està a l'espera d'alguns resultats.

La residència està sectoritzada i els usuaris positius de coronavirus han estat traslladats a la segona planta, reservada com a zona vermella, mentre que els seus contactes estrets es troben en quarantena en una altra planta habilitada com a zona groga.

Per tal de poder començar el procés de desaïllament dels primers usuaris positius, a partir d'aquest dijous es faran testos ELISA gradualment per determinar el seu estat immunològic i saber si han superat la malaltia.

Des del Departament de Salut s'està fent un seguiment de la situació i de les mesures de control, juntament amb la direcció de la residència. La situació clínica dels residents està essent vigilada i seguida diàriament pels professionals sanitaris del mateix centre i per l'Equip d'Atenció Primària d'Olot.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook